Hlavní obsah

V některých částech Bratislavy evakuovali kvůli velké vodě obyvatele

V Bratislavě byla v neděli večer nejdramatičtější situace s velkou vodou v městské části Devínska Nová Ves, kde museli evakuovat lidi nejen z několika rodinných domů, ale také z ubytovny, které ohrožovala voda z řeky Moravy. Dunaj by měl v Bratislavě kulminovat začátkem týdne na 930 centimetrech.

Záběry povodně ze SlovenskaVideo: Polícia Slovenskej republiky

Článek

Město by před zaplavením měly ochránit mobilní protipovodňové hráze, které se stavěly v průběhu celé neděle. Slovenské hlavní město by tak mělo být připravené i na zmíněnou vysokou hladinu Dunaje.

Podle webu imeteo.sk v důsledku vytrvalého deště došlo na Bratislavském hradě ke zřícení části opěrné zdi. „Při incidentu nikdo neutrpěl zranění, větší škody nehrozí. Situaci monitorují odborníci,“ uvedl web.

Foto: Tomas Hrivnak, ČTK/AP

Pracovníci stavějí protipovodňové zdi v Bratislavě u Dunaje, 15. září 2024

Kvůli vytrvalému dešti museli pracovníci bratislavské zoologické zahrady přistoupit k evakuaci části zvířat. V Bratislavě platí rovněž několik dopravních omezení, když u zoologické zahrady je neprůjezdný podjezd ve směru od Patrónky na Mlynskou dolinu, protože tato část silnice se dostala pod vodu. Uzavřeny jsou rovněž ulice Istrijská, Bratislavská, Gbelská, Devínska a Vídeňská.

V Bratislavském kraji jsou z důvodu záplav neprůjezdné úseky Borinka-Stupava, Stupovala-Lozorno, Lozorno-Rohožník, Kuchyňa-Pernek-Pezinská Baba a Průmyslová ulice ve městě Malacky.

V dalších částech Slovenska se však situace uklidňuje, země čelí už jen lokálním srážkám a hladiny zejména menších toků klesají.

Foto: Tomas Hrivnak, ČTK/AP

Obyvatelé vylévají vodu ze zahrady v Záhorské Bystrici, 15. září 2024

Foto: Tomas Hrivnak, ČTK/AP

Zaplavený zámek Stupava severně od Bratislavy.

V Bratislavě má Dunaj kulminovat na 930 centimetrech. Místo tramvají nasadili autobusy

Evropa

Výběr článků

Načítám