Hlavní obsah

V Mnichově střílel mladičký Rakušan-islamista s puškou z druhé světové války

Aktualizováno

Čtvrteční střelbu v Mnichově v blízkosti izraelského konzulátu a dokumentačního centra historie nacismu má zřejmě na svědomí teprve 18letý Rakušan, který byl úřadům znám již dříve „v oblasti islamismu“. Informuje o tom rakouský list Der Standard, který tyto skutečnosti zjistil společně s německým Spiegelem. Střelba se vyšetřuje jako pokus o spáchání teroristického útoku, uvedli policisté a prokuratura.

Foto: Tobias Huch/Twitter/Screenshot

Útočník s puškou z druhé světové války

Článek

Německý deník Bild uvedl, že by se muž měl jmenovat Emra I. a je ročník 2006. Podle prvotních informací mladý Rakušan na místo činu dorazil ve voze s rakouskou registrační značkou evidovanou v Salcburku, uvedl rakouský list Der Standard s tím, že úřady jej již zaznamenaly „v oblasti islamismu“.

Podle Bildu byl muž, který má kořeny v Bosně a Hercegovině, v roce 2023 obviněn z členství v teroristické organizace Islámský stát a z šíření jeho propagandy, kterou rakouští vyšetřovatelé nalezli v jeho telefonu. Případ byl ale později odložen.

Incident se stal ve čtvrtek ráno. Pachatel podle informací Bildu několikrát vystřelil v blízkosti izraelského konzulátu a dokumentačního centra historie nacismu. Následně na něho střílela policie, která ho několikrát zasáhla do horní části těla. Útočník na místě zemřel, smrt konstatoval lékař v 10:31, uvedl Bild.

Puška z druhé světové

Na sociálních sítích se šíří videa s pachatelem. Podle experta na zbraně Larse Winkelsdorfa na místo činu přišel pravděpodobně s opakovací puškou z druhé světové války Mauser s bajonetem.

Na místě činu zasahovalo několik desítek policistů. Pro lepší přehled úřady vyslaly také vrtulník. Policie těsně po útoku uzavřela místo činu a vyzvala obyvatele, aby se oblasti vyhnuli. Následně vyloučila, že by pachatelů bylo více.

Policie ve 12:03 uvedla, že lidem již nehrozí žádné nebezpečí.

K útoku došlo přesně 52 let po Mnichovském masakru, při němž palestinští teroristé z hnutí Černé září zavraždili 11 izraelských sportovců, které nejprve unesli z dějiště tehdy probíhající olympiády v Mnichově.

Střelba v Mnichově v den výročí Mnichovského masakru. Útočník je po smrti

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám