Hlavní obsah

V Maďarsku mají pořadník na členy školní stráže, je jich nedostatek

Do programu školní stráže se přihlásilo celkem 806 maďarských základních a středních škol, ale celkem je zatím k dispozici jen 731 členů školní stráže. Školy si proto vytvořily pořadník, podle něhož se členové školní stráže jednotlivým školám přidělují.

Foto: Police.hu

Členové školní stráže

Článek

Jak konstatoval web hvg.hu, ze zmíněných 806 škol je 40 nestátních. „V uplynulém školním roce zasahovali členové školní stráže ve 234 případech. Většinou se jednalo o slovní upozornění, ale ve 46 případech použili členové školní stráže i donucovací prostředky, obušky, pouta a pepřový sprej,“ uvedl web.

Pro srovnání: ve školním roce 2022/2023 zasahovala školní stráž ve 199 případech a k donucovacím prostředkům musela sáhnout jen ve 27 případech.

Nízké platy

Příčinou nedostatku členů školní stráže je především nízké finanční ohodnocení této práce. „V Budapešti je jejich plat 336 tisíc forintů (přes 21 tisíc korun) měsíčně a na venkově 326 tisíc forintů (přes 20 tisíc korun),“ konstatoval web hvg.hu.

Maďarská školní stráž použila při zásazích pouta i obušky

Evropa

Členové školní stráže patří organizačně pod policii, ale nejsou to policisté a nemají právo nosit zbraň. „Mohou však použít donucovací prostředky, ale pouze v areálu škol,“ napsal dále web.

Institut školní stráže funguje v Maďarsku od roku 2020. Jejím hlavním úkolem je potlačení agresivity ve školách, ochrana učitelů a žáků. Příslušníci školní stráže nejsou neustále přítomni ve školách, ale v případě potřeby je mohou učitelé přivolat pomocí mobilní aplikace.

Někteří odborníci zavedení školní stráže zpochybňují a poukazují na to, že agresivita se nedá potlačit agresivitou. „Konflikty by se měly řešit uvnitř ústavů, protože to je pedagogický problém,“ řekl webu 444.hu ředitel budapešťské základní školy, který nechtěl prozradit své jméno. „Agresivitu žáků by měl řešit třídní učitel především s rodiči,“ dodal.

Pětatřicetiletá učitelka ze základní školy mimo Budapešť, opakovaně napadená žáky, zavedení školní stráže naopak přivítala. „Přiznávám, že jsou třídy, kam jdu na hodinu s obavami. Vím, že v nich je několik problémových žáků, kteří vystupují do značné míry agresivně,“ řekla.

„Učím výtvarnou výchovu a tito žáci můj předmět neberou natolik vážně jako například matematiku. Problémoví žáci v průběhu hodiny často vykřikují na své spolužáky nadávky, dělají obscénní gesta a došlo i k fyzickým útokům,“ upozornila.

Bez mobilu celý den. V Maďarsku zakážou žákům telefony ve školách

Mobil
Související témata:

Výběr článků

Načítám