Hlavní obsah

V Lotyšsku se poprvé zřítil ruský dron

Rēzekne/Periprava
Aktualizováno

Na východě Lotyšska se v noci na neděli zřítil ruský dron. Na síti X o tom informoval lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs. Podobný incident museli řešit také v Rumunsku, kdy ruský dron narušil rumunský vzdušný prostor u příhraniční vesnice Periprava. Kvůli němu do vzduchu vzlétly dvě stíhačky F-16, píše televize Digi24. Podle litevského ministra zahraničí se jedná o výsledek „nečinnosti“ Severoatlantické aliance.

Foto: Profimedia.cz

Rumunská stíhačka F-16 na archivním fotu

Článek

„Ruský vojenský dron se včera zřítil ve východní části Lotyšska. Probíhá vyšetřování. Jsme v úzkém kontaktu s našimi spojenci. Počet takových incidentů na východním křídle NATO roste a musíme je společně řešit,“ napsal v neděli odpoledne lotyšský prezident v příspěvku.

Tamní tisková agentura LETA podle agentury Reuters uvedla, že počáteční vyšetřování ukázalo, že dron vstoupil do lotyšského vzdušného prostoru z Běloruska a zřítil se poblíž města Rēzekne.

Lotyšský ministr obrany Andris Spruds k incidentu prohlásil, že představuje „potvrzení toho, že musíme pokračovat v započaté práci na posílení východní hranice Lotyšska včetně rozvoje schopností protivzdušné obrany a elektronického boje“.

NATO přemístilo nejmodernější radarový systém k hranicím s Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Podle litevského ministra zahraničí Landsbergise se jedná o výsledek nečinnosti aliance. „Incidenty, které byly ještě před třemi lety nemyslitelné, jsou nyní považovány za rutinu. Na Ukrajině, v Lotyšsku nebo kdekoli na území NATO by nemělo nic padat. Je to ale nová realita, kterou jsme umožnili naší nečinností,“ uvedl na síti X ministr.

Ruský dron v noci na neděli narušil také vzdušný prostor Rumunska. Podle televize Digi24 kvůli němu vzlétly dvě spojenecké stíhačky F-16. Dron podle informací rumunského ministerstva obrany mohl havarovat v neobydlené oblasti poblíž příhraniční vesnice Periprava na severovýchodě země.

Náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoana oba incidenty odsoudil jako „nezodpovědné a potenciálně nebezpečné“, přičemž uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o úmyslný útok na členské státy Severoatlantické aliance.

Rumunský premiér uvedl, že bychom si na podobné incidenty měli zvyknout. „Útoky budou pokračovat. Tak to prostě je. Máme válku na hranicích,“ prohlásil.

Víkendový incident v obou zemích není nijak ojedinělý. Rumunsko se s ruskými drony na svém území setkává už přes rok a půl, nejpostiženější je příhraniční vesnice Plauru, která se nachází jen pár stovek metrů od ukrajinského přístavního města Izmajil přes řeku Dunaj. V Lotyšsku se ovšem ruský dron objevil vůbec poprvé.

Tři ruské drony dopadly na území NATO. Rumuni vyhlásili letecký poplach

Evropa

Výběr článků

Načítám