Hlavní obsah

Muž na londýnském náměstí pobodal ženu a 11letou dívku

Aktualizováno

Jedenáctiletá dívka a čtyřiatřicetiletá žena byly v pondělí pobodány na londýnském náměstí Leicester Square, uvedla tamější policie. Obě byly převezeny do nemocnice, přičemž vážnost jejich zranění zatím není známa. Policisté po útoku zatkli jednoho muže, s obětmi se podle vyšetřovatelů zřejmě neznal. Svědek podle listu The Independent podezřelého popsal jako zhruba třicetiletého bělocha, který před útokem rozčileně mluvil sám se sebou.

Muž na londýnském náměstí pobodal ženu a 11letou dívkuVideo: Newsflare, AP

Článek

„Strážníci jsou na místě útoku nožem na Leicester Square. Byl zadržen jeden muž, který je nyní ve vazbě. Nedomníváme se, že by byli další podezřelí. Dvě oběti, jedenáctiletá dívka a čtyřiatřicetiletá žena, byly převezeny do nemocnice a čekáme na zprávy o jejich stavu,“ stojí v policejním vyjádření.

Foto: Newsflare, AP

Muž na londýnském náměstí pobodal ženu a 11letou dívku.

Podle záchranné služby byl útok hlášen v 11:36 místního času (12:36 SELČ). „Jedno dítě a jednoho dospělého jsme ošetřili na místě a odvezli je do velkého traumacentra,“ uvedl mluvčí záchranky.

Později bylo oznámeno, že čtyřiatřicetiletá žena utrpěla jen mírná zranění, zatímco jedenáctiletá dívka bude sice vyžadovat lékařský zákrok, ale není v ohrožení života.

Spěte klidně, andílci. Zdrcení Britové vzpomínají na zavražděné dívky

Evropa

Podezřelý přecházel na místě přes hodinu

Jeden ze svědků britskému listu The Independent řekl, že podezřelý muž byl na místě už zhruba 90 minut před útokem, přičemž budil pozornost tím, že přecházel dokola a rozčileně mluvil sám se sebou. Šlo podle něj o zhruba třicetiletého bělocha oděného v černém tričku a kalhotách. Podle zjevu mohlo jít o bezdomovce, řekl deníku zaměstnanec jednoho z místních podniků, který si přál zůstat v anonymitě. „Takové lidi vídáme každý den a dokážeme je už rozpoznat. Tohohle jsem si ale dřív nevšiml, dnes jsem ho viděl poprvé.“

K útoku došlo v jedné z nejrušnějších turistických čtvrtí v hlavním městě. Policisté zůstávají na místě. Útok momentálně není považován za teroristický, uvádí deník The Guardian.

„Slyšel jsem výkřik. V tu chvíli jsem viděl jednoho člověka asi těsně po třicítce, jak bodá dítě. Skočil jsem na něj, chytil ruku, ve které držel nůž, a prostě ho stáhl na zem, držel ho tam a sebral mu nůž. Pak se přidalo pár dalších lidí a drželi jsme ho tam, než přijela policie. To trvalo asi tak tři nebo čtyři minuty,“ popsal útok devětadvacetiletý člen ochranky čajovny TWG Abdullah.

Abdullahovi kolegové poskytli pobodané dívce první pomoc. „Prostě jsem viděl, jak bodá dítě a snažil jsem se je zachránit. Je mojí povinností zachraňovat,“ dodal Abdullah.

Minulý měsíc Británií otřásla vražda tří dívek na akci s tematikou americké popové hvězdy Taylor Swift v anglickém městě Southport. Zemi poté zasáhly několikadenní nepokoje rozpoutané později vyvrácenou zvěstí, že pachatelem byl muslimský žadatel o azyl.

Ukončete násilí v Británii, vyzvali rodiče zavražděné devítileté dívky na jejím pohřbu

Zahraniční

Výběr článků

Načítám