Hlavní obsah

V Kyjevě po atentátu zemřel známý opoziční novinář z Kazachstánu

V kyjevské nemocnici v noci na úterý zemřel prominentní kazašský opozičník Ajdos Sadykov, který byl minulý měsíc v ukrajinské metropoli na ulici postřelen do hlavy. Od té doby byl v kómatu. O jeho smrti informovala ukrajinská média s odvoláním na Sadykovovu manželku. Podezřelé z vraždy středoasijská země z principu nevydá, vzkázal podle webu Kyiv Post šéf kazachstánského Senátu Maulen Ašimbajev.

Foto: Ukrajinská policie, Bez zdroje

Místo atentátu na Ajdose Sadykova

Článek

„Můj milovaný muž, otec našich tří dětí, velký syn kazašského lidu Ajdos Sadykov zemřel ve tři ráno kyjevského času (02:00 SELČ). Ajdos svůj život dal za Kazachstán, přijal mučednickou smrt z rukou najatých vrahů. Třináct dní bojoval o život na jednotce intenzivní péče, ale zázrak se nekonal,“ napsala na facebooku vdova Natalja.

Pětapadesátiletý Sadykov byl vážně zraněn, když jej 18. června nedaleko od domova v kyjevském exilu zasáhla kulka do hlavy, uvedla agentura AFP. Sadykov získal azyl na Ukrajině už v roce 2014. Při útoku byl novinář v autě se svou ženou, která vyvázla bez zranění.

Populárního kazašského opozičníka na ulici v Kyjevě střelili do hlavy

Svět

Vdova tvrdí, že smrt jejího muže má na svědomí kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Jeho prezidentská kancelář podle AFP ujistila, že Kazachstán je připraven plně spolupracovat s Ukrajinou - a to případně i prostřednictvím Interpolu - na odhalení a dopadení pachatelů.

Podezřelí prchli přes Moldavsko

Ukrajinská generální prokuratura vyhlásila mezinárodní pátrání po dvou občanech středoasijské země, kteří jsou podezřelí z pokusu o vraždu. Kazaši jménem Mejram Karatajev a Altaj Žatkanbajev podle prokuratury přicestovali na Ukrajinu 2. června z Polska a odcestovali po atentátu do Moldavska.

Žatkanbajev byl podle webu Kyiv Post v Kazachstánu zatčen a vyslechnut 22. července, poté co se sám dobrovolně přihlásil tamním úřadům. Sadykov a jeho manželka z Ukrajiny řídili opoziční stanice působící na sociálních sítích a kritické vůči Tokajevovi, například na platformě YouTube měl kanál přes milion sledujících.

Poslední Sadykovo video s názvem „Prezident Kazachstánu se stal loutkou ruských vlivových agentů“ bylo zveřejněno v den, kdy se opozičník stal obětí atentátu, konstatoval ukrajinský web.

Kazachstánská burza odkupuje své akcie od Moskevské burzy, na Rusko dopadají další sankce

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám