Hlavní obsah

V Košicích se enormně přemnožili potkani, pokousali dítě v kočárku i ženu na toaletě

Město Košice na východním Slovensku čelí letos enormnímu přemnožení potkanů. Odolávají nástrahám, rychle se množí, pochutnávají si především na odpadcích, ale pokousali už také dítě v dětském kočárku a ženu na toaletě.

Foto: Berufstierrettung Rhein Neckar, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Daniel Leysek, jednatel společnosti Asanarates, která v Košicích vykonává polovinu deratizací, webu korzar.sk řekl, že potkanů je těžké se zbavit. „Potkan je předvídavý. Samec rodiny určuje, kdo je nejslabší jedinec ve skupině, a ten jde ochutnávat jako první. Pokud hned první den nastane úhyn, ostatní se toho nedotknou. Ale úhyn nastává až čtvrtý pátý den, takže od druhého dne se do toho pustí i ostatní. O další týden později nasbíráme další uhynulé potkany,“ uvedl Leysek.

Potkan (Rattus norvegicus) je jedním z nejinteligentnějších myších hlodavců. Je o něco větší než krysa obecná (Rattus rattus), s níž bývá zaměňován.

Odborník upozornil, že v minulosti se vykonávala deratizace systematicky až čtyřikrát ročně, což bylo velmi rozumné, protože se zachytila vývojová stadia množení hlodavců. Nyní se však vykonává jen dvakrát ročně. Leysek konstatoval, že některé obchodní společnosti ignorují nařízení a deratizaci nevykonávají vůbec. Tito hlodavci přitom přenášejí 30, v některých případech až 60 infekčních nemocí.

Krátce po deratizaci košického sídliště Nad Jezerem našli až 170 kilogramů hlodavců, tedy přibližně 500 kusů. Nejvíc jich bylo kolem kontejnerů a na volných plochách kolem bloků. Vyšší počet zaznamenali také při kontejnerech s bioodpadem.

Dostal se až do bytu a kousl ženu na WC

Důvodem přemnožení potkanů v Košicích je i nepravidelná deratizace kanalizační sítě. Ke zvládnutí situace by byla potřebná součinnost několika organizací a firem, včetně bytových družstev, společenstev vlastníků bytů, obchodních center a obchodů s potravinami.

Důkazem toho, že se hlodavci dostanou i do bytů ve vyšších patrech, je případ ženy, kterou kousl potkan na toaletě. Potkan kousl také malé dítě do nohy, když se do dětského kočárku dostal pravděpodobně v kočárkárně.

Čeští vědci rozhýbali potkany. Genová terapie by mohla pomoci i lidem

Věda a školy

Z jednoho páru 800 až 1200 kusů

Samička potkana je schopna rozmnožování každý třetí měsíc a v průměru vrhne 8 až 10 mláďat, některá až dvacet. „Vrh má čtyřikrát za rok a z jednoho páru potkanů může být za rok 800 až 1200 kusů. Takže se rozmnožují velmi rychle. Proto by bylo nejlepší deratizovat každý kvartál,“ dodal Leysek.

Odborník pracuje v této oblasti 49 let a potvrdil, že letos je přemnožení potkanů v Košicích enormní. „Pokud by potkani neměli dost potravy, požrali by nejslabší jedince ze svých řad. Ale to nepotřebují, protože lidé dnes vyhazují sáčky s odpadem i mimo kontejnery a igelitový pytel není pro potkana žádnou překážkou,“ konstatoval Leysek. Potkanům nevadí ani letošní sucho. „To jim vyhovuje. Potkan přitom nevydrží bez vody déle než dva dny, ale vždy si nějakou najde,“ dodal.

Podle Leyska musí k řešení současné situace přistoupit jednotlivé subjekty zodpovědně, společně se setkat a domluvit se na postupu. „Měla by se deratizovat najednou kanalizační síť, teplovody, místa na kontejnery, obchodní sítě, městská zeleň a prostory před bytovkami po dohodě se správci bytových družstev, společenstev vlastníků bytů,“ vidí odborník jedinou možnost řešení nastalé situace s přemnožením potkanů v Košicích.

Potkanů jsou v Praze miliony. Začíná plošná deratizace

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám