Hlavní obsah

V italském parlamentu se strhla bitka, poslance odvezli na vozíku

Ostrá bitka, při níž létaly pěsti a údajně i kopance, se ve středu strhla v italském parlamentu. Jeden opoziční poslanec skončil otřesený na zemi a kolegové jej ze sálu odváželi na invalidním vozíku.

V italském parlamentu se strhla bitkaVideo: Reuters

Článek

Hlavním aktérem chaotické scény se stal zástupce opozičního populistického Hnutí pěti hvězd Leonardo Donno, když při projednávání návrhu zákona o regionální samosprávě přišel před lavice vládních zákonodárců a rozvinul italskou vlajku.

Foto: Profimedia.cz

Středeční rvačka v italské Poslanecké sněmovně

Jde o kontroverzní předlohu, kterou opozice vehementně kritizuje. Zejména regiony na jihu Itálie se obávají, že by se stát mohl stáhnout z rozhodování v tak důležitých oblastech, jako jsou zdravotnictví a školství.

Donno chtěl s vlajkou vyjádřit obavy o „rozpad Itálie“ na bohatší sever a chudší jih. Jeho strana má baštu svého elektorátu na jihu Apeninského poloostrova.

Na videozáznamech ze sněmovny, která sídlí v římském paláci Montecitorio, je vidět, jak Donno rozvinul vlajku a chtěl ji předat ministrovi pro záležitosti regionů Robertovi Calderolimu.

Dva zaměstnanci sněmovny se tomu snažili zabránit, načež před lavice přiběhli další zákonodárci a propukla hromadná strkanice. Donnovi se během rvačky udělalo špatně a sál opouštěl na invalidním vozíku, informoval list Corriere della Sera.

Stěžoval si, že jej vládní poslanci napadli pěstmi a kopanci. „Kvůli ranám do hrudní kosti jsem ztratil dech. Omdlel jsem a těžko se mi dýchalo,“ uvedl poslanec podle agentury ANSA.

Další opoziční zákonodárce Nicola Fratoianni tvrdí, že Donno dostal od zástupců vládní většiny rány do hlavy. „Donno byl už na zemi, když do něj kopali a dávali mu rány pěstí,“ přidal se poslanec za Demokratickou stranu Andrea Orlando.

Zákonodárci vládní koalice premiérky Giorgie Meloniové tvrdí, že Donno incident vyprovokoval a že zranění jen předstíral. „Je to simulant. Praštil sebou na zem a ztropil scénu,“ uvedl poslanec Federico Mollicone.

Podobně se vyjádřil zástupce vládní Ligy Igor Lezzi. „Ano, pokusil jsem se mu dát ránu pěstí, ale jak je vidět na videu, netrefil jsem se,“ zalitoval.

Na Slovensku se strhla další bitka na volebním mítinku

Evropa

Výběr článků

Načítám