Hlavní obsah

V Itálii dostala doživotí za vraždu dcery, která odmítla domluvený sňatek. Teď matku dopadli v Pákistánu

Pákistánská policie dopadla ženu odsouzenou na doživotí za vraždu vlastní dcery, která odmítla domluvený sňatek. Dívku zavraždila spolu se svým manželem v Itálii v roce 2021. Soud nyní rozhoduje o jejím vydání do Itálie. Informuje o tom v pátek britská zpravodajská televize BBC.

Foto: Profimedia.cz

Pieta za zavražděnou Samán Abbásovou poblíž místa, kde bylo nalezeno její tělo (archivní foto)

Článek

Italský soud loni v prosinci odsoudil Naziu Šahínovou v nepřítomnosti na doživotí za vraždu osmnáctileté Samán Abbásové v roce 2021. Šahínová spolu s manželem Šabbárem Abbásem svou dceru zabili poté, co odmítla domluvený sňatek a návrat do Pákistánu. Dospívající dívka podle italských médií emigrovala se svou rodinou z Pákistánu na italský venkov do města Novellara v roce 2016.

Italské úřady případ vyšetřovaly od května roku 2021, kdy dívka beze stopy zmizela. Její tělo se podařilo nalézt zakopané na opuštěném statku nedaleko Bologni až v listopadu roku 2022. Takzvaná vražda ze cti, kterou rodiče Samán Abbásové spáchali, Itálii šokovala. Oba se vrátili krátce po zmizení své dcery do Pákistánu. Otec byl později nalezen a z Pákistánu do Itálie byl vydán v srpnu 2023.

Jednapadesátiletá Šahínová se však zatčení vyhýbala až do tohoto týdne. Při operaci, na níž se podílel Interpol a pákistánská federální policie, ji úřady vypátraly ve vesnici na hranicích Kašmíru, jak uvedla agentura ANSA. V pátek se dostavila k soudu v hlavním městě Islámábádu, kde proběhlo řízení o jejím vydání do Itálie.

Bangladéšského poslance stáhli z kůže a rozemleli do igelitových pytlů, ostatky naložili do kurkumy

Svět

Rodina po mladé ženě požadovala, aby v roce 2020 odcestovala do Pákistánu kvůli domluvenému sňatku poté, co zjistila, že s někým chodí. Ona to ale odmítla. Několik měsíců pak žila pod ochranou sociálních služeb, ale po sedmi měsících se vrátila do rodinného domu v Novellaře, když ji někdo zřejmě lstí přiměl k návratu, uvedla italská média.

Prokuratura uvedla, že právě v tomto okamžiku teenagerka zmizela. Tělo Abbásové bylo nakonec nalezeno v listopadu 2021 poblíž statku nedaleko místa, kde rodina žila, když její strýc prozradil, kde byla pohřbena. Pitva ukázala, že utrpěla zlomeninu krční kosti, pravděpodobně v důsledku uškrcení.

Po zmizení Abbásové vydal italský svaz islámských obcí fatvu – náboženské rozhodnutí – odmítající nucené sňatky.

Vlna veder: na Pákistán dýchlo peklo

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám