Hlavní obsah

V EU je panika kvůli migrantům, Schengen se rozpadne, věštil Orbán na schůzce s Ficem a Vučičem

Komárno

Západoevropští politici jsou podle předsedy maďarské vlády Viktora Orbána v panice, protože Unie nedokáže vyhostit nelegální migranty ze svého území. „V Evropské unii (EU) je situace velmi blízká povstání,“ řekl Orbán v úterý na setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem a srbským prezidentem Alexandarem Vučičem v Komárně.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Aleksandar Vučič, Robert Fico a Viktor Orbán na setkání v Komárně

Článek

Politici se shodli, že boj proti nelegální migraci má pro Slovensko, Maďarsko a Srbsko absolutní prioritu a že zásadní je ochrana vnějších hranic Evropské unie.

Podle Orbána někteří premiéři již avizovali, že pozastaví aplikaci migračního paktu, který je založený na povinné solidaritě členských zemí Evropské unie. „Jednotlivé země odstoupí ze Schengenu a celé se to rozpadne. Migrační pakt musíme zahodit a jít jinou cestou,“ řekl Orbán na tiskové konferenci. O kterých premiérech mluví, ale neupřesnil.

Maďarský premiér konstatoval, že už v roce 2015 bylo jasné, že pokud se do Evropy pustí miliony lidí z cizích kultur bez kontroly a bez povolení, budou z toho problémy. „Říkali jsme to předem, ale neposlouchali nás,“ poznamenal Orbán.

Šlo jich na mě deset. Orbán se vzpamatovává z diskusní přestřelky na půdě Evropského parlamentu

Evropa

Upozorňoval také na to, že Evropská unie nedokáže vyhostit nelegální migranty ze svého území. „Loni přijala Unie 430 tisíc rozhodnutí o vyhoštění nelegálních migrantů, z toho bylo vykonaných 84 tisíc vyhoštění,“ dodal.

Fico: My to také říkali

Také slovenský premiér Fico zdůraznil, že od začátku migrační krize s Orbánem říkali, že základem boje proti nelegální migraci je ochrana vnějších hranic Evropské unie. „Měli jsme pravdu, že Evropská unie nepotřebuje redistribuci nelegálních migrantů, kteří se dostanou na území Evropské unie a už tam zůstávají. Že Evropská unie nepotřebuje žádné povinné kvóty, ale potřebuje přijímat opatření ve spolupráci se zeměmi, které chtějí spolupracovat a které budou chránit vnější hranice,“ řekl Fico.

Fico se pozastavil nad tím, že na pomoc Ukrajině ve válce proti Rusku se pokaždé najdou miliardy eur, ale na řešení problému nelegální migrace se nevynakládá dostatečné množství prostředků. „Na zabíjení a na to, aby někdo dostal za každou cenu Ruskou federaci na kolena, na to se peníze vždy najdou,“ uvedl.

Předseda slovenské vlády vyjádřil podporu ambicím Srbska stát se co nejrychleji členskou zemí Evropské unie. „Nedovedu si představit, že by měl někdo Srbsko předběhnout při rozšiřování Evropské unie,“ dodal Fico.

Podle Fica se opakovaně objevují snahy zlikvidovat visegrádskou čtyřku, jejíž součástí je Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko. „Visegrádská čtyřka představovala konkurenci tomu názoru, který dnes v Unii převládá,“ řekl Fico s tím, že formát V4 by měl pokračovat.

EK zveřejnila plán kroků nezbytných pro platnost migračního paktu

Evropa

Výběr článků

Načítám