Hlavní obsah

V Drážďanech se částečně zřítil most přes Labe

Aktualizováno

V noci na středu se v Drážďanech částečně zřítil most Carolabrücke přes Labe. Jde o jednu z dopravních tepen města, přes most vede i tramvajová trať. Při kolapsu bylo též poškozeno potrubí dálkového vytápění. Do Labe vytékala teplá voda. Zřícený most v Drážďanech by mohl představovat riziko kvůli očekávaným vydatným srážkám.

V Drážďanech se částečně zřítil most přes LabeVideo: Reuters

Článek

Ke zřícení došlo podle televize ZDF kolem třetí hodiny ráno.

Podle dosavadních poznatků nebyl nikdo zraněn. Drážďanský dopravní podnik uvedl, že se v té době na mostě žádná tramvaj nenacházela.

Konkrétně se zřítila jižní polovina mostu, jež se částečně klene přes ulici Terrassenufer. Asi metrová trhlina se vytvořila na opačném konci mostu. Jak k uvolnění části mostu došlo, v současnosti není jasné. Oblast byla z velké části uzavřena.

„Žádáme veřejnost, aby se oblasti vyhýbala a nebránila záchranným službám,“ požádal mluvčí hasičů.

Při zřícení bylo také poškozeno potrubí dálkového vytápění; a terasové pobřeží řeky je kvůli vytékající teplé vodě částečně zatopené. „Dálkové vytápění je v současnosti v celém městě mimo provoz,“ uvedli hasiči.

Poničený most v Drážďanech může podle listu Bild představovat riziko kvůli očekávaným extrémním srážkám, které mohou způsobit katastrofální povodně. Podle hasičů zvýšená hladina Labe hrozí zkomplikovat odklízení trosek. Zřícená část mostu Carolabrücke by pak mohla v Labi působit jako hráz, což by podle Bildu mohlo vést k zatopení drážďanského Starého Města.

Na konkrétní opatření je ale podle drážďanských hasičů příliš brzy, protože stále není jasné, jak se počasí vyvine.

„První odhady hovoří o zvýšení hladiny Labe v Drážďanech na šest metrů. To je ale ještě velmi nejisté. V roce 2002 kulminovala rekordní povodeň na 9,2 metru. Druhý výstražný stupeň platí od pěti metrů,“ řekl podle Bildu meteorolog Dominik Jung.

Třísettunová ocelová konstrukce plula po Vltavě na stavbu Dvoreckého mostu

Domácí
Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Zřícený most v Drážďanech

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Zřícený most v Drážďanech

Související témata:

Výběr článků

Načítám