Hlavní obsah

V Dánsku zadrželi ženu, která pomáhala ruské rozvědce. Roky dostávala značné sumy přes nadaci

Sjælland

V Dánsku byla zatčena žena s dánským a ruským občanstvím kvůli vazbám na ruské zpravodajské služby. Po léta dostávala značné sumy od ruské nadace pro podporu a ochranu práv Rusů žijících za hranicemi Pravfond, která je plná agentů ruské zahraniční zpravodajské služby SVR. Uvedla to v úterý dánská veřejnoprávní stanice DR.

Foto: Profimedia.cz

Dánská policie

Článek

Žena byla zadržena kvůli podezření z porušení paragrafu 108, který zakazuje umožňovat zahraničním zpravodajským službám působit v Dánsku nebo s nimi spolupracovat na vlivových operacích, uvedla DR. Stanice předpokládá, že po ukončení výslechu bude žena propuštěna.

Žena patřila ke klíčovým postavám místní ruské komunity na ostrově Sjælland a její organizace pro právní pomoc ruskojazyčným osobám dostala od roku 2017 nejméně 338 000 dánských korun (1,1 mil. českých korun) od ruské nadace pro podporu a ochranu práv Rusů žijících za hranicemi Pravfond.

DR zveřejnil, kolik který rok dostávala od roku 2017 na účet organizace. Nejvíce to bylo v roce 2021, kdy kromě 8270 eur na činnost dostala ještě 7000 eur, aby se mohla účastnit konference Pravfondu.

Cílem je přímo se vměšovat

DR uvedl s odvoláním na tajné služby několika evropských zemí, že Pravfond a jím placená poradenská střediska jsou součástí ruské propagandistické sítě a jejich úkolem je psát o diskriminaci ruskojazyčných osob v zahraničí. Podle estonské tajné služby KAPO je cílem se „přímo vměšovat do vnitřních záležitostí cizích zemí“.

Finská tajná služba SUPI také uvedla, že se Pravfond svých cílů snaží dosáhnout pomocí nabídky právní podpory Rusům žijícím v zahraničí několik let.

Pravfond je součástí hybridní války vedené Ruskem a v čele jeho jednotlivých teritoriálních odborů stojí často agenti SVR, jak nedávno informoval list The Guardian.

Ruská nadace Pravfond platila obhajobu obchodníka se smrtí a weby útočící na Evropu

Evropa

Výběr článků

Načítám