Hlavní obsah

V chorvatském Splitu už mají turistů dost

Split

Petici proti nekonečným párty, hluku, alkoholu a všudypřítomné nahotě začali podepisovat obyvatelé chorvatského Splitu. Podobně jako místním v Benátkách či na Mallorce jim vadí masová turistika a chtějí se proti ní bránit, uvedl chorvatský portál Dnevnik.hr.

Foto: Profimedia.cz

Slavnostně vyzdobené ulice Splitu o státním svátku 5. srpna

Článek

Obyvatelům populárního letoviska ve střední Dalmácii vadí, že se turisté ve velkém přesunuli z hotelů do „apartmánů“ v běžných obytných domech. Žádají proto stát, aby proti tomuto obtěžujícímu trendu zakročil.

Petici, která nabízí řešení, totiž výrazně omezit pronajímaní apartmánů v běžných obytných domech turistům a regulovat masovou turistiku, podobně jak o to usilují třeba na španělské Mallorce, v on-line verzi podepsalo za dva dny 1500 lidí.

„Běžní nájemníci v obytných domech jsou nuceni během léta kvůli nekonečným večírkům v bytech pronajímaných turistům opouštět své domovy, aby se vyspali,“ popsala pro Dnevnik.hr Žaklina Juričová z iniciativy „Nájemníci spolu“, která petici podporuje.

Letiště v chorvatském Splitu napadli hackeři

Evropa

„Jsem pro větší regulaci, větší kontrolu (pronajímání bytů v obytných domech). Obyvatelé činžáků také chtějí dýchat a chtějí mít sílu normálně pracovat,“ podpořila ji Barbara Markovičová, další obyvatelka Splitu.

Město to může zakázat

Podle chorvatského ministra turismu a sportu Tončiho Glaviny se vše odvíjí od splitské radnice, která může pronajímání bytů v obytných domech úplně zakázat. „Město může učinit takové rozhodnutí,“ poznamenal ministr. Chorvatská asociace rodinného ubytování, která sdružuje pronajímatele apartmánů, ať už jsou v rodinných, či v obytných domech, už ale podle portálu Dnevnik.hr upozorňuje, že není pro žádné zákazy.

Obyvatelé Splitu v odmítání přebujelé masové turistiky rozhodně nejsou sami. Například vláda autonomního společenství Baleárských ostrovů, kam patří také hojně navštěvovaná Mallorca, slíbila proti masové turistice opatření. Reagovala tak na vlnu nedávných protestů místních, kteří si stěžují, že nadměrný počet rekreantů je nejen obtěžuje, ale navíc jim zvedá ceny bydlení.

Cestu ukazují Benátky

Cestu ukazují také Benátky, které podle místních davy turistů doslova drtí, když jako první město na světě začaly vybírat vstupné od takzvaných jednodenních turistů ve výši pěti eur (127 korun) na osobu. Platí se sice jen v některé „frekventované“ dny, jako jsou církevní či státní svátky, letos už se ale podařilo vybrat přes dva miliony eur (přes 50 milionů korun).

K tomu minulý měsíc přibylo omezení počtu lidí v organizovaných skupinách, které se pod vedení průvodců pohybují v ulicích města. Nově jich nesmí být více než 25. Děti do dvou let se nezapočítávají a za nedodržení nařízení hrozí pokuty až 500 eur (12 730 korun).

Drama ve Splitu: na turisty se před nočním klubem vysypala skleněná stěna

Evropa

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízejí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností, kde strávit dovolenou, je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Související témata:

Výběr článků

Načítám