Hlavní obsah

V centru Moskvy se střílelo

Aktualizováno

Prozatím neznámý pachatel střílel ve středu nedaleko kanceláře největšího ruského internetového prodejce Wildberries v centru Moskvy. Informuje o tom ruská agentura TASS, podle níž jedna osoba zemřela a další dvě byly zraněny. 28 lidí bylo následně zadrženo. List Kommersant uvedl, že se do budovy pokusil proniknout manžel zakladatelky společnosti Vladislav Bakalčuk. Jeho manželka Tatjana, se kterou je v rozvodovém řízení, uvedla, že se kancelář pokusil pomocí ozbrojeného doprovodu násilně převzít.

Foto: Profimedia.cz

Policisté zasahující u kanceláře společnosti Wildberries

Článek

„U vchodu do kanceláře Wildberries v obchodním centru Romanov Dvor došlo ke střelbě,“ sdělily úřady ruské agentuře.

Podle orgánů činných v trestním řízení začala skupina asi 20 až 30 mužů rozbíjet sklo u vchodu do obchodního centra. V reakci na to byla zahájena střelba. Kdo střílel, TASS nespecifikoval.

„Podle předběžných údajů jedna osoba zemřela a dvě byly zraněny,“ uvedla agentura. Telegramový kanál Shot nicméně tvrdí, že zraněno bylo sedm lidí, včetně tří policistů.

Rusko v Arménii chystalo státní převrat

Evropa

Ruský list Kommersant později napsal, že do kanceláře společnosti přišel se svým doprovodem manžel zakladatelky Wildberries Vladislav Bakalčuk.

„Vladislav Bakalčuk se dnes se svojí ochrankou pokusil nelegálně vniknout do kanceláře společnosti Wildberries. Orgány v trestním řízení přijaly nezbytná opatření. Situace je stabilní,“ cituje prohlášení společnosti Kommersant.

Bakalčuk podle listu situaci označil za „obří provokaci“ a prohlásil, že se na něj a jeho tým „pokusili zaútočit, když přišli do kanceláře na jednání o zastavení výstavby skladů“.

„Jsem v pořádku, situaci řešíme. Počkejte na podrobnosti,“ uvedl Bakalčuk na telegramu.

Informaci o tom, že Bakalčuk měl do kanceláře přijít na jednání, odmítla jeho manželka Tatjana. „Nikdo se na žádném jednání nedohodl. Prohlášení o údajném jednání zní absurdně,“ uvedla Bakalčuková s tím, že incident považuje za „neúspěšný pokus o převzetí kanceláře“.

Na místě v současnosti probíhá policejní zásah. Agentura TASS uvedla, že úřady již zadržely 28 lidí.

Hned vedle obchodního centra se podle TASS nachází katedra žurnalistiky Moskevské státní univerzity, do jejíž budovy je z bezpečnostních důvodů vstup zakázán.

Na sociálních sítích se podle Kommersantu objevila videa, na kterých je vidět, jak se desítky studentů z fakulty evakuují. Agentura RIA Novosti nicméně uvedla, že „k žádné evakuaci nedošlo a univerzita funguje normálně“.

Ruský list dále napsal, že v červenci si společnost Wildberries společně s provozovatelem reklamy Russ zaregistrovala společný podnik LLC RVB. Bakalčuk, který vlastní jedno procento Wildberries, se proti této fúzi měl postavit. Tvrdí, že se jeho manželka Tatjana měla dostat pod vliv beneficientů společnosti Russ.

Na situaci si Bakalčuk následně stěžoval Ramzanu Kadyrovovi, vůdci Čečenska. Ten slíbil, že mu pomůže „vrátit firmu zpět k rodině“. Dohodu mezi Wildberries a Russem Kadyrov označil za „nájezdnický převrat“. Tatjana Bakalčuková na to reagovala slovy, že „nešlo o nájezd, ale o rozvod“. Dne 30. července posléze podala u soudu žádost o rozvod. Jak daleko řízení je, není jasné.

Zásah. Ukrajinci rozmetali Rusům sklad se střelami Iskander a Točka-U

Válka na Ukrajině
Související témata:

Výběr článků

Načítám