Hlavní obsah

V centru Londýna hořel palác Somerset House

Přibližně 125 hasičů zasahovalo v Londýně u požáru neoklasicistního paláce Somerset House. Požár byl prvně hlášen kolem poledne (13:00 SELČ). Příčina požáru zatím není známá a nebyly hlášeny žádné oběti či zranění.

Živě: V Londýně hoří známé umělecké centrum Somerset HouseVideo: Reuters

Článek

Záběry požáru na sociálních sítích ukazovaly šedý kouř, který se linul přes řeku Temži. Oheň hořel „na části střechy budovy“, na místě zasahovalo 25 hasičských vozů z několika okrsků, uvádí BBC.

„Somerset House je momentálně zavřen kvůli požáru, jenž vypukl v malé části budovy. Všechen personál a veřejnost jsou v bezpečí a objekt je uzavřený. Londýnský požární sbor dorazil rychle a velmi úzce s ním spolupracujeme na kontrole šíření požáru,“ stojí ve vyjádření na twitterovém účtu paláce.

V paláci Somerset House se pořádají umělecké akce a v sobotu měl hostit den breakdance. V paláci samotném se však nikdo během požáru nenacházel.

Hasičům se povedlo dostat požár pod kontrolu v sobotu později večer. Na místě zůstanou až do neděle.

Budova funguje též jako galerie, přičemž by se v její sbírce měl nacházet například i autoportrét Vincenta van Gogha s uřízlým uchem. Požár se nicméně rozhořel v západním křídle paláce, kde se nacházejí v podstatě jen kanceláře a zařízení údržby. V ohrožení by tak neměla být ani umělecká díla.

„Během zásahu posádek bude v okolní oblasti ovlivněna doprava,“ stojí ve vyjádření hasičů k zásahu. Londýnská rychlá záchranná služba zase kvůli velkému množství kouře požádala veřejnost, aby se oblasti vyhýbala, a místní obchody, aby nechávaly okna a dveře zavřené.

Londýnský soud obvinil dvojici náctiletých z terorismu

Evropa

Výběr článků

Načítám