Hlavní obsah

V britských konzervativních baštách už litují, že letos volili labouristy

V tradičně konzervativních volebních obvodech Velké Británie se ani ne čtyři měsíce po posledních parlamentních volbách hromadí hlasy voličů, již litují, že letos volili labouristy. Zatímco před volbami většinu voličů motivovala hlavně možnost ukončit chaos posledních let vlády konzervativců, nyní se podle průzkumů vrací ke svému předešlému ideologickému postoji. Nejvíce se tito konzervativní voliči obávají zvýšení daní a toho, že si labouristé neporadí s ilegální imigrací.

Foto: Profimedia.cz

Tradičně konzervativní Swaffham

Článek

Jako příklad jednoho z tradičně konzervativních obvodů vracejícího se do starých kolejí agentura Reuters zmiňuje South West Norfolk. Většinově se tento venkovský obvod skládá z postarších bělošských voličů podporujících brexit a do letošních voleb byl posledních 60 let konzervativní baštou. Přesto tam letos došlo k mohutnému přelití hlasů na stranu labouristů a bývalou premiérku Liz Trussovou to stálo místo v parlamentu.

Týden před zveřejněním prvního rozpočtu nové labouristické vlády premiéra Keira Starmera však již někteří z místních hovoří o nejhorším politickém omylu svého života.

Starmer předem varoval, že rozpočet bude „bolestivý“, a že aby bylo možné napravit katastrofální ekonomické dědictví zanechané konzervativci, bohatí budou muset platit více, přičemž pozitivní dopady by měli voliči zaznamenat ještě před koncem volebního období. Lidem, kteří labouristům dali šanci na základě jejich rétoriky plné naděje, však nyní připadá, že ji vyměnili za pesimismus.

V Anglii předčasně propustí dalších 1100 vězňů. Velké množství již propuštěných se přitom do vězení vrátilo

Evropa

„Vláda slibovala, že přijde změna a život se zlepší, ale teď slyšíme jenom negativitu. A když vláda není pozitivní, tak se ani vy necítíte pozitivně,“ řekla dvaasedmdesátiletá důchodkyně Sue Bogackiová z obvodu South West Norfolk.

Ta si také postěžovala, že se poté, co vláda nečekaně oznámila omezení dávek pro seniory na pokrytí výdajů za zimní topení, bojí, že by mohla přijít i o další benefity. Starmerova vláda se snaží hájit tím, že musí kvůli stavu země po čtrnácti letech konzervativní vlády zasahovat rázněji, než by chtěla, což je určitě do jisté míry pravda, ale o podporu voličů ji nyní připravují i vlastní přešlapy.

Vnitrostranické hádky ohledně dotací a seškrtávání sociálních výdajů už Starmera přinutily k výměně několika předních vládních představitelů. V průzkumech labouristé nad konzervativci sice stále vedou, ale jen o jediný procentní bod. Před volbami vedli o dvacet.

Britský labouristický premiér Starmer odmítal monarchii, nyní je sir. Býval i v hledáčku StB

Evropa

Voličům se nezavděčí

Agentura Reuters krom Bogackiové vyzpovídala přibližně 40 dalších obyvatel Therfordu a Swaffhamu ve volebním obvodu South West Norfolk a jejich vyjádření nové vládě nedávají příliš nadějí, že by je mohla získat zpět na svou stranu. Dost často totiž místní voliči požadují zcela protichůdné věci.

V podstatě každý volič požadoval lepší veřejné služby, ale odmítl za tímto účelem platit vyšší daně. Mnoho z nich požadovalo, aby to bylo zafinancováno z prostředků na podporu žadatelů o azyl, ani to ale není realistické.

To, že k britským břehům stále připlouvá velké množství člunů s migranty, se pro stát sice stalo potupným symbolem neschopnosti kontrolovat vlastní hranice, ale na podporu žadatelů o azyl přesto jde jen velmi malé množství britského rozpočtu, jež by na žádné překotné změny britského sociálního systému nestačilo.

Hlavním požadavkem mezi seniory bylo zrušení již zmíněného omezení příspěvků na zimní topení. To vláda oznámila jen pár týdnů po volbách, a přitom to vůbec neměla v předvolebním manifestu. Nejchudší ze seniorů si sice mohou zažádat o penzijní kredit, což by mělo dopady zmírnit, ale to mnohým pochopitelně nestačí.

Šance pro Farage

Zatímco postarší obyvatelé obvodu reportérům vyprávěli, že například přestali používat kreditní karty, aby mohli lépe kontrolovat své výdaje, někteří mladí voliči si naopak stěžovali, že důchodci i tak dostávají příliš mnoho dávek.

To je třeba případ dvacetiletého právního asistenta Joela Duggana, voliče Labouristické strany. Ten reportérům řekl, že by se vláda měla spíš zaměřit na zvýšení minimální mzdy a stavění více domů, jenž by pak byly pro mladé lidi dostupnější. „Musíme si uvědomit, že je zde spousta mezigenerační neférovosti,“ řekl.

Několik starších i mladých voličů se shodlo na tom, že pokud by je labouristé zklamali, spíš než se obrátit zpět ke konzervativcům, mohli by dát šanci straně Reform UK Nigela Farage.

Místní kandidát této strany Toby McKenzie letos ve volbách neuspěl jen o dva tisíce hlasů, a to neměl žádné předešlé politické zkušenosti a jeho volební kampaň měla jen minimální prostředky. „Rosteme a naše struktura se profesionalizuje. Když budou lidé nerozhodnutí příště… uvidí, že jsme schopná alternativa,“ uvedl McKenzie.

FOTO: Alžběta a Karel. Porovnejte návštěvy britských panovníků v Austrálii

Svět

Výběr článků

Načítám