Hlavní obsah

V Bratislavě se konala protestní cyklojízda v županech proti čistkám v kultuře

Řediteli Slovenského národního divadla (SND) Mateji Drličkovi byl v úterý předán odvolací dekret, když byl doma ráno ještě v županu. I z toho důvodu se ve čtvrtek konala v Bratislavě netradiční protestní cyklojízda lidí oblečených v županech.

V Bratislavě se konala protestní cyklojízda proti čistkám v kultuřeVideo: Ivan Vilček, Novinky

Článek

Cyklojízda odstartovala před budovou ministerstva kultury na bratislavském náměstí Slovenského národního povstání. Cílem byla asi patnáct kilometrů vzdálená rakouská obec Kittsee, kde donedávna bydlela ministryně kultury Martina Šimkovičová (nominant Slovenské národní strany).

„Závažné události ve slovenské kultuře, ale i v celé společnosti, nás nutí reagovat a nemlčet. Slovenská kultura je z důvodu řízení nekompetentní a pomstychtivé představitelky v rozkladu,“ uvedli na facebooku organizátoři netradičního protestu, kteří žádají odchod ministryně Šimkovičové.

Přestěhovala se

Šimkovičová ve čtvrtek nicméně oznámila, že už v Kittsee nebydlí a přestěhovala se na Slovensko. Kam, to nekonkretizovala. Vyzvala účastníky cyklojízdy, aby do Kittsee už nejezdili. Ministryně řekla, že se přestěhovala v obavách o bezpečnost své rodiny, protože slovenský úřad pro ochranu ústavních činitelů nemůže působit v zahraničí.

Kromě Drličky odvolala ministryně kultury tento týden také šéfku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou.

Petici za odvolání ministryně kultury podepsalo už přes 150 tisíc lidí. Podobnou výzvu podepsalo začátkem roku téměř 200 tisíc občanů, ale Šimkovičová nakonec setrvala ve funkci i po pokusu opozice o její odvolání v parlamentu.

Kritika i z koaličních řad

Předseda vládní strany Hlas-sociální demokracie a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v televizi TA3 řekl, že o situaci ve slovenské kultuře chce jednat na nejbližší koaliční radě, která od začátku léta nezasedala. Předseda Hlasu označil odvolaného ředitele SND Drličku za schopného manažera a člověka, který to myslí s kulturou dobře. Nepozdává se mu, že dekret o odvolání doručila úřednice ministerstva kultury v doprovodu dvou mužů ráno přímo do Drličkova bytu. „Mrzí mě, že takovéto praktiky se udály teď, a především člověku, který pro kulturu něco udělal,“ uvedl Šutaj Eštok.

Opozice kvůli praktikám ministryně kultury svolala na 13. srpna protest do centra Bratislavy. Bude to první masová akce opozice od květnového atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie).

Slovenská ministryně kultury pokračuje v čistkách

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám