Hlavní obsah

V Baltském moři u německých břehů hoří ropný tanker

Aktualizováno

Německý ropný tanker Annika hoří od pátečního rána v Baltském moři. Web listu Ostsee-Zeitung s odvoláním na svědky uvedl, že požáru předcházela exploze. Plavidlo se nyní nachází mezi německými přímořskými letovisky Kühlungsborn a Warnemünde. Sedm členů posádky se podařilo evakuovat.

Foto: -, ČTK

Hašení požáru tankeru Annika v Baltském moři

Článek

Požár na tankeru Annika byl nahlášen minutu před čtvrt na deset. V té době bylo plavidlo zakotveno v Mecklenburském zálivu. K tankeru okamžitě vyrazil záchranný remorkér Baltic, který dostal za úkol hašení a ochlazování plavidla. Hustý dým byl vidět i z pobřeží.

„Zakrátko měl Anniku ve vleku,“ konstatoval web listu Ostsee-Zeitung. Postupně se přidaly také hasicí vrtulníky a další záchranné plavidlo.

Příčina požáru na 73 metrů dlouhém tankeru zatím není jasná. Havarijní velitelství v Cuxhavenu, které záchrannou operaci vede, potvrdilo, že Annika má aktuálně na palubě 640 tun ropy. To znamená, že je „prakticky prázdná“, uvedl list.

Přesto panovaly obavy z ekologické katastrofy, podle ministerstva životního prostředí spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko z tankeru však zatím žádné kapaliny neunikly.

Zpočátku nebylo jasné, jak velká byla posádka tankeru. Později vyšlo najevo, že na palubě bylo sedm lidí. Jak oznámilo velitelství, všichni byli evakuováni námořním záchranným člunem Wilma Sikorski německé společnosti pro záchranu trosečníků (DGzRS). Krátce poté se objevily zprávy, že několik členů posádky je zraněných, list je ale později popřel.

Ropný tanker v Rudém moři hoří dál. Hrozí ekologická katastrofa

Blízký a Střední východ

Dva ropné tankery hoří po srážce u Singapuru

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám