Hlavní obsah

V Anglii předčasně propustí dalších 1100 vězňů. Velké množství již propuštěných se přitom do vězení vrátilo

Napříč Anglií a Walesem bude v průběhu úterka propuštěno dalších 1100 vězňů odsouzených k pěti letům a více. Jde o další fázi snahy britské vlády, jak se vyrovnat s přeplněním věznic. Státní tajemnice pro spravedlnost Shabana Mahmoodová ovšem přiznala, že uvolňování věznic nepostupuje zrovna ideálně, protože velmi vysoké množství propuštěných se musí do vězení vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Wandsworth v Londýně

Článek

První vlna nouzového propouštění proběhla v září. Ta úterní bude druhá a zároveň by měla být poslední. Ačkoliv zatím nejsou dostupná přesná čísla, Mahmoodová předpověděla, že jasně ukážou, že se vysoké procento propuštěných v první vlně do věznic muselo vrátit. Stále však očekává, že se skutečný počet pohybuje pod 50 %, což je číslo, které zmiňují některá britská média, informuje deník The Guardian.

„Množství návratů je velmi vysoké, to je pravda. A důvodem tady je, že jsou lidé propouštěni na licence s velmi přísnými podmínkami, kterými se musí řídit. Pokud je poruší, tak je pouze správné, že se musí vrátit do vězení. Takže to ukazuje, že systém funguje, jak má. Lidé nejsou prostě svobodní. Musí se držet podmínek,“ uvedla Mahmoodová.

Tajemnice dále uvedla, že s podobně vysokým množstvím návratů trestanců vláda od začátku počítala, a vydání přesných statistik do konce roku její předpoklady nejspíš jen potvrdí. „Mohu říci jen to, že naše prvotní vyhodnocení návratů a opakované trestné činnosti po nouzových předčasných propuštěních přibližně odpovídají našim očekáváním,“ uvedla.

Injekcí proti nezaměstnanosti. Britský ministr chce obézním lidem bez práce poskytnout léky na hubnutí

Koktejl

Ačkoliv by měla být úterní vlna propouštění poslední, není dosud jasné, jak přesně bude vláda přeplněnost věznic řešit nyní. Mahmoodová vyloučila, že by bylo možné prostě postavit nové věznice. Bývalý konzervativní ministr spravedlnosti David Gauke proto od ní dostal za úkol dohlédnout na zhotovení zprávy o možném přetvoření systému trestů. V rámci toho by soudci měli být schopní uvalit zločince na až dvanáct měsíců do domácí vazby.

„Vězení zločince vytváří“

Mahmoodová též současný vězeňský systém zkritizovala, neboť „nevytváří lepší občany, ale lepší zločince“. „80 % všech zločinců jsou recidivisté a totéž platí o 90 % zločinců odsouzených k pobytu ve vězení,“ uvedla Mahmoodová.

Anglická a velšská vězeňská populace se za posledních 30 let rozrostla o 93 % a v současnosti přesahuje 87 tisíc lidí. Do roku 2028 se pak očekává další nárůst až na 114,8 tisíce lidí. Současná labouristická vláda vězeňskou krizi zdědila po vládě konzervativců, jež naopak zpřísňovala tresty nehledě na docházející kapacity. Labouristé proto nyní hledají způsob rozšíření trestů na svobodě.

Domácí vězení, kdy by byl vězeň nucen zdržovat se na dané adrese, v Británii dosud zavedeno nebylo, ačkoliv v několika amerických státech se tento systém již osvědčil. Trestancům je při něm dovoleno nadále vydělávat, udržovat rodinné vztahy a docházet na probační schůzky či závislostní léčbu, přičemž jejich pohyb hlídá elektronický náramek.

Dealer uprchl z vězení a devět let žil na svobodě pod svým jménem. Soudce pro něj měl pochopení

Koktejl

Výběr článků

Načítám