Hlavní obsah

Už i Vídeň. Válka migrantských gangů zachvátila ulice rakouské metropole

Vídeň

Čtyři těžce zranění Afghánci ve věku 15 až 23 let, z nichž jeden je s vážným poraněním hlavy v kritickém stavu, je výsledek poslední bitvy mezi gangy migrantů. Ta se odehrála minulý víkend před vlakovým nádražím ve Vídni-Meidlingu. Zločinecké gangy představují pro Vídeň čím dál větší problém, píše rakouská tisková agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Policisté ve Vídni. Ilustrační foto

Článek

Policii se pachatele posledního útoku zatím nepodařilo vypátrat. Maskovaní muži prý na skupinu zaútočili kladivy, skleněnými lahvemi, noži a střelnými zbraněmi. Alespoň tak to popisují oběti při prvotním výslechu.

A nebyla to jediná krvavá řež, která se během uplynulého víkendu ve Vídni odehrála. Další rvačky zažily vídeňské čtvrti Favoriten a Brigittenau.

Násilí eskaluje

Rakouská metropole se v posledních měsících potýká s doutnajícím konfliktem mezi Čečenci na jedné straně a Syřany a Afghánci na straně druhé. Od konce ledna jsou v několika vídeňských obvodech dokumentovány násilné střety mezi těmito etnickými skupinami, při nichž se používají nože, paralyzéry, kladiva, pistole se slepými náboji a podobně, píše web Der Standard.

Německo je pro migranty magnetem. A nevábí je jenom štědré dávky

Evropa

Na konci května poslal soud do vězení na 20 měsíců dvacetiletého Čečence, protože na konci ledna zmlátil dva mladé Syřany do bezvědomí. Soudnímu jednání byl v publiku přítomen třicetiletý Čečenec, kterého neznámí pachatelé krátce poté – v noci na 3. června – v Arthaberparku ve vídeňské čtvrti Favoriten pobodali a těžce zranili.

Je možné, že právě tento zločin je začátkem současné eskalace násilí mezi uvedenými cizinci. Policie tuto verzi oficiálně nepotvrdila, ale nelze ji vyvrátit, píše agentura APA.

Gang 505/515

Čečenské kruhy tvrdí, že chlapci a mladí muži ze Sýrie a arabského regionu vytvořili ve Vídni gang, který si říká „505/515“ a má v parcích a na veřejných prostranstvích oslovovat migranty ohledně jejich původu.

Lidé, kteří se identifikují jako Čečenci, ale také jako Turci, jsou potom napadeni. Na sociálních sítích se tito migranti mobilizují a tvrdí, že se nesmí tolerovat údajný útok na těhotnou mladou ženu a útok nožem na 30letého muže. „Naši lidé se za to chtějí pomstít,“ prohlásil mladý Čečenec.

Testy DNA. Migranti si dovážejí příbuzné, Rakousku dochází trpělivost

Evropa

V telegramovém kanálu namířeném proti skupině 505/515 jsou syrské oběti zraněné o víkendu doslova „oslavovány“. „Války pokračují,“ píše jeden uživatel. Další uvádí: „Syřan byl pobodán a je v nemocnici. Může zemřít“. Tento příspěvek byl označen desítkami lajků a více než 700krát komentován.

Varování pro dívky z Vídně

V dotyčné skupině jsou „dívky z Vídně“ varovány, aby byly opatrné: „V Reumanu, Jägerstrasse, Prateru a Meidlingu se pohybují Arabové, kteří útočí na Čečence“. Na jiném místě se píše: „My admini (myšleno: správci, pozn. redakce) vás žádáme o laskavost, nechoďte ven bez nože nebo zbraně. (…) Těchto psů se zbavíme, nebojte“.

Podříznu vám hrdla, vyhrožoval Syřan ve vídeňské katedrále sv. Štěpána

Evropa

Policie v pondělí zadržela 29letého Čečence a prohledala jeho byt ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Muž prý v pátek večer odvezl autem několik podezřelých do parku ve čtvrti Brigittenau, kde se odehrála první potyčka.

Vyšetřovatelé zajistili pistoli. Zda a do jaké míry se zbraň použila v bitce, při níž dva Syřané utrpěli střelná zranění a Čečenec byl zraněn nožem, se zatím stále vyšetřuje. Devětadvacetiletý mladík po zatčení odmítl mluvit, uvedl web wien.orf.at.

Stále se ale nevyšetřila poslední rvačka z vlakového nádraží v Meidlingu.

Ministr vnitra Gerhard Karner kvůli současné napjaté situaci nařídil „masivně“ zvýšit přítomnost policie, zejména ve večerních hodinách v metru, na nádražích a parcích.

Německá policie se obává válek gangů jako ve Švédsku

Evropa

Výběr článků

Načítám