Hlavní obsah

Jalovice uvázla na ferratě ve Slovenském ráji. Museli ji utratit

Smutný konec měl příběh jalovice, která se o víkendu zatoulala na ferratu u Barikádového vodopádu ve Slovenském ráji a nevěděla, jak dál. Jalovici nebylo možné z náročného terénu dostat a musela být na místě utracena.

Foto: FB Správa Národního parku Slovenský ráj

Jalovice uvázla na ferratě ve Slovenském ráji.

Článek

Jalovice stála dlouhé hodiny pod žebříky, nad ní vodopád, pod ní kaskády a nemohla se hnout dál. Nebližší civilizace je od toho místa vzdálena asi šest kilometrů. „Zázrak je, že tu cestu vůbec prošla a že ji cestou nenapadli vlci,“ uvedla televize Markíza. Turisté se snažili jalovici krmit, ale šance na její záchranu každou hodinou klesala.

Rudolf Uhliar, předseda družstva Smižany, kterému jalovice patřila, agentuře TASR potvrdil, že zvíře nakonec usmrtili přímo na místě a převezli ho na jatka.

„Nedokázali jsme ji z toho místa dostat bez zranění. Cestu zpět by nezvládla, takže jsme ji na místě usmrtili,“ řekl Uhliar s tím, že dosud se nesetkal s případem, že by se zvíře zatoulalo do tak nedostupného terénu.

„Zvíře se za dosud nejasných okolností zaběhlo od svého stáda pasoucího se v okolí Smižianské Maše. Překonalo úctyhodnou cestu náročným terénem přes soutěsku Hornádu pod Tomášovský výhled, podél Bílého potoka dolinou Tomášovská Belá a poté uvázlo ve ferratě,“ uvedla na facebooku správa národního parku Slovenský ráj.

Po žebřících a ferratách do ráje. Přístupný je celoročně

Cestování
Související témata:
Slovenský ráj

Výběr článků

Načítám