Hlavní obsah

Útok na dětskou nemocnici je dílem spojenců Ukrajiny, tvrdí ruští propagandisté

Ruští propagandisté zpochybňují útok na největší ukrajinskou dětskou nemocnici Ohmatdyt. Útok byl „provokací zosnovanou Ukrajinou, Británií nebo některým z jejích dalších spojenců“, prohlásil bývalý ukrajinský poslanec Spiridon Kilinkarov v pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem na televizním kanálu Rossija 1.

Foto: Oleksandr Ratushniak, Reuters

Největší ukrajinská dětská nemocnice Ohmatdyt, kterou zasáhla ruská raketa

Článek

Prorusky orientovaný Kilinkarov prohlásil, že raketový útok byl načasován tak, aby Kyjev získal větší podporu na summitu NATO, píše web Kyiv Post.

Obvinění, že se Rusko zaměřilo na nemocnici, je podle něj nepravdivé. Tvrdil, že to byla provokace zosnovaná Ukrajinou, Británií nebo „některým z jejích dalších spojenců“. „Budu upřímný – něco takového jsem čekal. Ale nemyslel jsem si, že se budeme bavit o dětské nemocnici,“ řekl a pokračoval: „Předpokládejme, že bez výjimky všechny rakety, které letěly směrem na město Kyjev, byly sestřeleny ukrajinskou protivzdušnou obranou. Řekněte mi, s čím pak Zelenskyj pojede na summit NATO?“

Česko nabízí, že přijme děti z vybombardované kyjevské nemocnice

Domácí

Vzápětí položil otázku: Když útok na nemocnici neprovedlo Rusko, tak kdo? Odmítl variantu, že by „Ukrajinec seděl u nějakého systému a mačkal tlačítko, které by způsobilo, že raketa poletí řekněme na Ohmatdyt“. Podle něj to provedl libovolný počet „geopolitických hráčů, kteří hrají své vlastní hry“ a dodal, že by to byl druh věcí, které by udělala Británie.

Kilinkarov v pořadu naznačil, že obviňování Ruska z útoku poskytlo Ukrajině a dalším zemím záminku, kterou potřebovaly k tomu, aby se v Radě bezpečnosti OSN a na summitu NATO zvýšila podpora Kyjevu.

Bývalý poslanec odmítl fotografické důkazy o úlomcích rakety nalezených v nemocnici ukrajinskou bezpečnostní službou (SBU) a analýzu videozáznamu úderu, kterou provedl investigativní web Bellingcat. Ta jasně potvrdila, že nemocnici zasáhla ruská střela s plochou dráhou letu Ch-101. Kilinkarov kontroval, že části z rakety může vyrobit kdokoli.

Kilinkarov byl v letech 2006 až 2014 proruským poslancem Nejvyšší rady a členem Komunistické strany Ukrajiny. Poté, co revoluce v roce 2014 donutila bývalého ukrajinského prezidenta uprchnout do exilu v Rusku, Kilinkarov ho tam následoval. Od té doby žije v Rusku a pracuje jako analytik pro kremelská státní média.

V tu chvíli chcete Putina zabít, komentoval Zelenskyj útok na nemocnici

Válka na Ukrajině
Související témata:

Související články

Lipavský si předvolal ruského velvyslance

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si kvůli pondělnímu útoku na ukrajinská města předvolal na kobereček ruského velvyslance. „Vrazi, kteří útočí na děti...

Výběr článků

Načítám