Hlavní obsah

Útočníkem na londýnském náměstí byl rumunský bezdomovec. Obětí australská dívka

Po pondělním útoku na londýnském náměstí Leicester Square byl z pokusu o vraždu obviněn dvaatřicetiletý rumunský bezdomovec Ioan Pintaru. Ten osmkrát bodl jedenáctiletou australskou turistku. Její národnost potvrdilo australské ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Kresba Ioana Pintarua před soudem

Článek

Pintaru v pondělí kolem 11:30 místního času (12:30 SELČ) přistoupil k dívce a její matce, dívku popadl a pobodal steakovým nožem, popisuje útok BBC. Dívka utrpěla rány v obličeji, na krku, na zápěstích a na ramenou. Ty následně vyžadovaly plastickou operaci, ale oběť útoku již byla podle úřadů z nemocnice propuštěna.

Prvotní zprávy uváděly, že pachatel pobodal i dívčinu matku, ale později bylo objasněno, že si svědci mysleli, že je zraněná, protože byla potřísněná krví své dcery. Australské ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že oběma teď poskytuje podporu.

Pachatel Pintaru zůstane ve vazbě do soudního slyšení naplánovaného na 10. září. Jeho čin není vyšetřován jako teroristický útok. Na Leicester Square dorazil už asi 90 minut před činem, načež podle očitých svědků přes hodinu naštvaně mluvil sám se sebou.

Útočníka ještě přibližně čtyři minuty před příjezdem policie zpacifikoval člen ostrahy čajovny TWG jménem Abdullah. Devětadvacetiletý muž na Pintarua skočil, strhl jej k zemi a sebral mu nůž. Na zemi jej pak s pomocí dalších kolemjdoucích podržel až do příjezdu policie. Jeho kolegové mezitím pobodané dívce poskytli první pomoc.

Muž na londýnském náměstí pobodal ženu a 11letou dívku

Evropa

Výběr článků

Načítám