Hlavní obsah

Usekl mu palec. Nezletilý útočník v Polsku napadl mačetou 17letého Ukrajince

Polská policie zadržela tři mladíky ve věku od 15 do 17 let podezřelé z útoku na 17letého Ukrajince Artema Ševčenka, ke kterému došlo ve středu 10. července poblíž vodní nádrže Zakrzówek v polském Krakově. Jeden z mladíků měl Ukrajince honit s mačetou v ruce a následně ho opakovaně seknout. Informuje o tom polská televize TVN24, podle níž mladík utrpěl zranění hlavy a ruky, v důsledku čehož přišel o palec.

Foto: Profimedia.cz

Vodní nádrž Zakrzówek, u které vyrostlo koupaliště

Článek

Artem uvedl, že tři útočníci na něho vykřikovali „různá hesla“, která ovšem nespecifikoval. Následně proti nim zakročil jeho kamarád, který od jednoho z nich dostal ranou pěstí do obličeje. 17letý Ukrajinec poté útočníkovi úder vrátil, aby bránil svého kamaráda.

„Když použili slzný plyn, začal jsem utíkat. Pak se za mnou rozběhl muž s mačetou. Udeřil mě do hlavy a do prstu. Nepřestával mlátit, ale i tak se mi podařilo uniknout. Skočil jsem do vody. Všechno se odehrálo tak rychle, že si ani nepamatuji, jak útočníci vypadali,“ uvedl Artem podle polské televize.

Zkrvaveného mladíka následně vytáhli z vody jeho kamarádi, kteří přivolali pomoc. Artem byl se zraněním hlavy a ruky převezen do nemocnice, kde podstoupil operaci. „Syn ztratil velké množství krve. Palec levé ruky se bohužel nepodařilo zachránit,“ uvedla matka Artema Vita Ševčenková.

Muž ve Švýcarsku zranil mačetou pět lidí včetně kojence a těhotné ženy

Evropa

Polská policie uvedla, že v souvislosti s útokem zadržela tři podezřelé. Jedná se o chlapce ve věku 15, 16 a 17 let. Nejmladší z nich byl zadržen už ve čtvrtek a podle úřadů se u vodní nádrže nacházel zrovna v době, kdy měl propustku ze střediska pro mladistvé. V minulosti se podle TVN24 dopustil dalších trestných činů.

Další dva mladíci skončili v rukou policistů v pátek.

„Ukázalo se, že starší z nich byl hledaný, protože utekl z výchovného střediska mládeže z města Gorlice. Při prohlídce bytu, kde se 17letý mladík zdržoval, byl nalezen a zajištěn předmět, který byl s největší pravděpodobností použit při útoku na poškozeného, ukrajinského občana,“ uvedla krakovská policie v prohlášení.

Všichni tři mladíci byli obviněni z účasti na „bití nebezpečným předmětem“, a to v souběhu s dalšími dřívějšími trestnými činy, kvůli čemuž jim podle policie hrozí přísnější trest. „Nejstarší byl navíc obviněn z ublížení na zdraví,“ sdělila dále policie.

Podle polské policie byli mladíci obviněni z trestného činu specifikovaného v článku 159 trestního zákoníku. Ten říká, že kdo při účasti na rvačce či bití osoby použije střelnou zbraň, nůž nebo jiný podobně nebezpečný předmět, bude potrestán odnětím svobody od 6 měsíců do 8 let. Podle policie bude 17letý útočník souzen jako dospělá osoba, další dva jako mladiství.

Británie odsoudila dva 12leté vrahy. Své oběti probodli srdce mačetou

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám