Hlavní obsah

Urážky žen za nošení kalhot? Slovenský ministerský náměstek Kuffa je opět v centru pozornosti

Slovenský politik Štefan Kuffa - nominant Slovenské národní strany - je po čase opět předmětem zájmu médií kvůli svým kontroverzním názorům. Tentokrát za to může svědectví z doby jeho působení na ministerstvu kultury, jež se týká politikových názorů na ženy a nošení kalhot. Slovenské ženy už kvůli tomu vyhlásily tzv. kalhotový protest. Sám Kuffa se zatím nevyjádřil.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Štefan Kuffa

Článek

Kuffa se stal po loňských parlamentních volbách náměstkem ministryně kultury Martiny Šimkovičové (nominantka SNS) a právě v tomto resortu se měl kontroverzních výroků na adresu žen dopustit, upozornil web topky.sk. Svědectví nejmenovaného bývalého vedoucího úředníka tohoto ministerstva přinesl v pondělí Denník N.

Kuffa měl urážet kolegyně v kalhotách, ani šaty mu ale nepřipadaly vždy vhodné, pokud se mu zdály příliš krátké nebo příliš strakaté.

„Jednou mi řekl, že by bylo lepší, kdybychom měli ředitele muže, aby se zlepšila komunikace, a že ženám takové pozice nepatří. Řekl jsem mu, že problém s tím má pouze on,“ vylíčil nejmenovaný bývalý vedoucí úředník ministerstva kultury, který prý po jedné takové konfrontaci dostal výpověď a až s odstupem času popsal Kuffovo chování médiím.

Chtěl Ježíše Krista za krále Slovenska a na ministerstvu kultury skončil. Dali ho na životní prostředí

Evropa

Sám ho označil ho za neakceptovatelné, šovinistické a primitivní. „Velkou část ministerstva kultury tvoří ženy. Jsou to vzdělané, emancipované dámy, které tam nejsou pro okrasu, ale jsou zvyklé táhnout úřad vpřed,“ dodal bývalý vysoký úředník ministerstva.

Situace začala prý být natolik neúnosná, že zaměstnankyně ministerstva si na Kuffu začaly stěžovat u ministryně Šimkovičové.

Kuffa nakonec vydržel na ministerstvu kultury jen 34 dnů, pak byl „uklizen“ na pozici náměstka ministra životního prostředí.

Server topky.sk uvedl, že se žádostí o vyjádření oslovil Kuffu přes tiskový odbor resortu životního prostředí a na odpověď zatím čeká. A vyjádření nezískal ani Denník N.

Kalhotový protest

I přes absenci politikovy reakce si už nicméně kauza žije svým životem. Opoziční poslankyně Vladimíra Marcinková (Svoboda a Solidarita) tento týden vyzvala na instagramu ženy, aby nosily kalhoty na znak odporu vůči šovinistickému a primitivnímu chování, které se rozmáhá na nejvyšších místech slovenské politiky.

„Žen je v této zemi 51 procent, tudíž většina. Nelekneme se vás. Naopak. Činíte nás silnějšími, protože více než kdykoli předtím vidíme, jak je důležité držet spolu a dát lidem jasný signál, že zlomoc nemá žádnou moc,“ uvedla poslankyně.

Kuffa na sebe dokázal v poslední době strhnout pozornost opakovaně. Letos v srpnu například přerušil představení Národního divadla Košice v obci Malá Franková v okresu Kežmarok, když začal určovat, pro koho je představení vhodné, pro koho není a kdo by měl zůstat sedět v hledišti a kdo nikoliv. Loni v trnavském kostele třeba zase vyzval k intronizaci Ježíše Krista jako krále Slovenska.

Hrajeme to osm let, pochybnosti měl Kuffa řešit jinak, komentuje košické divadlo politikův exces

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám