Hlavní obsah

Uprchlíci v Německu odmítli uklízet po povodních. Zkrátí jim dávky

V okrese Mansfeld-Südharz v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko bude 15 žadatelů o azyl dostávat po dobu tří měsíců pouze polovinu obvyklých dávek. Ve středu to v Sangerhausenu oznámil okresní správce André Schröder (křesťanská demokracie CDU). Uprchlíci odmítli podílet se na odklízecích pracích po prosincové extrémní povodni na řece Helma.

Foto: Profimedia.cz

Leden 2024, nákladní vůz veze k řece Helma pytle s pískem, místní mu plakátem děkují

Článek

Schröder se podle listu Bild vyjádřil jasně: „Tohle nebudeme tolerovat. Nyní dojde k okamžitému odpovídajícímu snížení dávek ze strany okresu. Každý, kdo u nás z jiných zemí hledá ochranu, může být povolán k pracím, která slouží obecnému blahu. To budeme důsledně vyžadovat.“

Podle okresu se v současné době na úklidových pracích kromě dobrovolníků a příslušníků bundeswehru podílí dalších 49 žadatelů o azyl a řada dalších pomocníků. Podle okresního správce je nyní odklizena téměř polovina všech použitých pytlů s pískem. V úseku řeky Helmy mezi Durynskem a dálnicí 71 u Oberröblingenu už zlikvidovali čtyři tisíce tun písku.

Nejsme poddaní, tvrdí funkcionář migrantů

„Uprchlíci nejsou poddaní a levní dělníci, kterým lze nařídit práci,“ řekl ve středu Mamad Mohamad, výkonný ředitel organizace Zemská síť organizací migrantů v Sasku-Anhaltsku (Lamsa) pro stanici MDR Sachsen-Anhalt.

Mohamad dále uvedl, že důvodem odmítnutí mohla být jazyková bariéra, zdravotní problémy nebo trauma: „Místo ukládání sankcí by se měl okres snažit o dialog, aby pochopil důvody odmítnutí a nabídl vhodnou podporu.“

Odkázal se na povodně v roce 2013 a pandemii koronaviru: „Všichni migranti tehdy se zapojili. A ne proto, že by k tomu byli nuceni, ale protože jsou součástí komunity, chtějí se přidat a chtějí chránit místo, kde žijí.“

Správce okresu obhajuje postoj

Správce okresu André Schröder pro MDR Sachsen-Anhalt uvedl, že všichni oslovení byli informováni a vyslechnuti. „Samozřejmě jsme učinili několik pokusů, abychom je přesvědčili, aby se dostavili na sběrné místo, a to se v těchto 15 případech nestalo,“ dodal.

Podle Schrödera žadatelé o azyl ze Sýrie, Afghánistánu, Nigeru, Mali a Albánie bezdůvodně a po několikanásobném přesvědčování odmítli vykonávat veřejně prospěšné práce.

Podle § 5 zákona o dávkách pro žadatele o azyl jsou lidé žádající o ochranu, kteří jsou schopni pracovat a žijí ve společném ubytování, povinni vykonávat v omezeném rozsahu veřejně prospěšné práce.

Během úklidových prací na Helmě Schröderův úřad požádal o pomoc 64 žadatelů o azyl. Někteří se odhlásili kvůli potvrzeným nemocím, jiní se nemohli zúčastnit integračních a jazykových kurzů. Výzvu přijalo a vypomohlo 40 osob.

Politik CDU dále zdůraznil, že je možné prokázat, že úřady se zabývaly každým jednotlivým případem. „Nebyly zaznamenány žádné jazykové problémy. Lidem jsme vše vysvětlili,“ uzavřel.

V Německu pro vás není místo. Scholz chce deportovat radikály do Afghánistánu a Sýrie

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám