Hlavní obsah

Umělá inteligence propagandu nezvládá. Ruské robotky Alisa a Marusja odmítají říct, kdo vraždil v Buči

Šéfa kremelské Rady pro lidská práva Valerije Fadějeva pobouřilo, že ruské virtuální robotky Alisa a Marusja odmítají odpovídat na politické otázky. Ruské hlasové asistentky vyhledávače Yandex a sociální sítě VKontaktě například nechtějí sdělit, čí je Donbas nebo co se stalo v ukrajinské Buči. Šéf ruského Yandexu se brání, že nelze poskytnout kanonickou odpověď, protože neuronová síť čerpá ze všech dostupných textů, odpovědi nikdo nerediguje, a tak by se také mohlo stát, že by Yandex brzy zakázali. O případu informuje Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Virtuální asistentka Alisa, ruský vyhledávač Yandex

Článek

„V chatu GPT (který vyvinula americká OpenAI) takové odpovědi jsou,“ prohlásil Fadějev na akci s názvem Ochrana práv a svobod občanů v podmínkách digitalizace. „Myslel jsem si, že to bude těžká propaganda, ale ne. Nabízí názor jedné strany, druhé strany, je tam diskuse. Jde to po povrchu, ale odpověď poskytne. Proč se naše nové nástroje stydí odpovídat na otázky? To není záležitost cenzury, ale vztahu národa ke svým dějinám, velmi důležitá ideologická otázka,“ stěžoval si Fadějev.

„Vyhnout se odpovědi je to nejlepší, co teď můžeme udělat,“ reagoval podle Kommersantu na výtku ředitel pro vývoj umělé inteligence Yandexu Alexandr Krajnov. „Kdybychom odpovídali špatně, nejspíš by nás úplně zakázali,“ prohlásil.

Zdůraznil, že nelze nabídnout uživatelům kanonickou odpověď na tak důležité otázky, neboť neuronová síť bere v potaz všechny texty na dané téma, se kterými se setkala, a vychází z nich. Algoritmus počítá i s náhodným faktorem, aby odpovědi nebyly pokaždé stejné.

„Právě proto, pokud bychom pokládali stále stejnou otázku, odpověď bude pokaždé jiná. (Jednotlivé verze odpovědí) se přitom mohou významově radikálně lišit,“ pokračoval Krajnov s tím, že umělou inteligenci nikdo nerediguje. Existují témata, kde eventuální chyba není velký problém, ale jsou také témata, kde by jeho společnost mohla být za „chybu“ pohnána k trestní odpovědnosti, vysvětlil představitel Yandexu.

„Dětem nelze nabízet více pohledů na věc“

Podle jiného člena kremelské rady Igora Ašmanova „nelze ani starším dětem nabízet mnoho pohledů na věc“. „Nemá smysl říkat dítěti: víš, podle jednoho zdroje to byli Rusové, kdo zabil všechny v Buči, a podle jiného to je falzum Američanů a chochlů (hanlivé označení pro Ukrajince - pozn. red.),“ rozčiloval se. Podle něj rozhodnutí musejí vycházet od lidí, ne od algoritmů, protože „algoritmy nemohou nést zodpovědnost“, uzavřel.

Oficiálně prezentovaný ruský postoj k oběma zmíněným otázkám - statusu Donbasu i masakru v Buči - je v rozporu s mezinárodním právem a stanoviskem expertů Mezinárodního trestního soudu. Zatímco drtivá většina států světa uznává oblast Donbasu jako výsostné ukrajinské území, které Rusko v současnosti okupuje, Moskva ji jednostranným aktem začlenila do Ruské federace.

Masakrem v Buči se rozumí vraždění a mučení stovek ukrajinských civilistů ve městě Buča v Kyjevské oblasti v březnu 2022, kterého se dopustily ozbrojené síly Ruské federace na jimi okupovaném území. To Moskva popírá, podle ní šlo o zinscenovaný podvrh namířený proti Rusku.

V řadě jako na porážku. Nové důkazy o zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám