Hlavní obsah

Ukrajinu podporuji, ale zbraně dlouhého dostřelu jí nedodám, říká favorit francouzských voleb

Předseda francouzské krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) a favorit nadcházejících parlamentních voleb Jordan Bardella ve středu uvedl, že podporuje právo Ukrajiny na sebeobranu, ale v případě svého zvolení premiérem by jí zbraně dlouhého dostřelu nedodal. Slíbil však, že by dál plnil francouzský závazek vůči NATO.

Foto: Reuters

Jordan Bardella

Článek

Do předčasných parlamentních voleb, jež se budou konat od 30. června do 7. července, jde Bardellovo RN jako favorit, a proto se nyní objevují otázky o tom, jaké by to pro francouzskou zahraniční politiku mělo implikace, kdyby tato strana získala dostatek křesel na sestavení vlády, informuje agentura Reuters.

„Přeji si, aby Ukrajina měla k dispozici munici a vybavení, které potřebuje k udržení fronty, ale má červená linie se nezmění, a tou je posílání vybavení, které by mohlo mít za následek eskalaci ve východní Evropě,“ řekl Bardella novinářům o svém postoji k Ukrajině na pařížském zbrojním veletrhu Eurosatory.

„A tak obzvlášť neplánuji poslat rakety dlouhého doletu nebo jiné zbraně, které by Ukrajině umožnily zasáhnout ruské území. Má pozice se nezměnila a nezmění – je to o podpoře Ukrajiny a vyhnutí se veškerému riziku eskalace v oblasti. A domnívám se, že riziko eskalace je samozřejmě skutečné,“ specifikoval své plány v případě zvolení.

Brusel zahajuje řízení se zeměmi s vysokými deficity rozpočtů. Je jich sedm

Ekonomika

I kdyby RN sestavilo příští francouzskou vládu, hlavou armády nadále zůstane prezident země Emmanuel Macron.

Ústava však přesto premiérovi v oblasti obrany dává jistou roli, a jak by měla být moc mezi prezidentem a premiérem rozdělena, není jednoznačně stanoveno.

V případě Bardellova úspěchu by Macron zároveň přišel o kontrolu nad domácí politikou včetně ekonomiky, bezpečnosti a imigrace, což by pochopitelně ovlivnilo i záležitosti, jako je pomoc Ukrajině.

Jakoukoliv finanční podporu pro napadenou zemi by mu totiž v rámci rozpočtu musel schválit parlament.

Bardella ve středu též uvedl, že by nadále dodržoval francouzské závazky vůči partnerům země, mezi něž patří i vydávání 2 % hrubého domácího produktu ročně na obranu, k čemuž se Francie zavázala jako členský stát NATO.

„Francouzské závazky na mezinárodní úrovni neplánuji zpochybňovat, protože vůči našim evropským partnerům a také našim partnerům v NATO je v sázce naše důvěryhodnost,“ prohlásil.

„A proto hodlám usilovat o opětovné vyzbrojení země, a to i v rámci jejích obranných schopností, navýšením vojenského rozpočtu skrz rozpočtová opatření zavedená v předchozích letech, jež jsme podporovali,“ dodal.

Situace je vážná, kandiduji do parlamentu, oznámil exprezident Hollande

Volby

Výběr článků

Načítám