Hlavní obsah

Ukrajinští piloti by mohli s F-16 létat už letos, zní z USA

První ukrajinští piloti by mohli se stíhačkami létat do konce letošního roku, míní šéf americké Národní letecké gardy Michael Loh. Zároveň však dodal, že potrvá déle, než se budou moci tito vycvičení piloti zapojit přímo do bojových operací. První Ukrajinci by měli na základnu Morris Air National Guard v Tucsonu v americkém státě Arizona dorazit během října.

Foto: Aijaz Rahi, ČTK/AP

Americký stíhací letoun F-16

Článek

„Jakmile dostanou povolení, přijdou a okamžitě začnou s výcvikem,“ řekl podle agentury AP Loh s tím, že nyní probíhá hodnocení jednotlivých pilotů z hlediska jejich odborných znalostí, předchozích zkušeností se stíhačkami i úrovně angličtiny.

Ti nejlepší by podle šéfa americké letecké gardy mohli být schopni absolvovat výcvik během tří měsíců. V případě méně zkušených pilotů by mohlo jít o zhruba devět měsíců.

Dodal, že základna v Tucsonu pravděpodobně odloží dříve naplánovaná školení pilotů z jiných zemí, aby bylo možné co nejdříve vycvičit Ukrajince. „Je to národní priorita,“ podotkl Loh.

Naše F-16 jsou šrot nevhodný pro Ukrajinu, sami bychom v tom už nelétali, tvrdí Belgičané

Válka na Ukrajině

Dodal přitom, že po dokončení výcviku v USA budou muset ukrajinští piloti v Evropě absolvovat dodatečné školení, které bude zaměřeno především na údržbu letadel. Až poté se budou moci ukrajinští piloti zapojit do bojů, řekl Loh, aniž by doplnil, jak dlouho tato druhá část výcviku potrvá.

50 stíhaček by mohlo změnit situaci

Ukrajina dosud dostala přislíbeno zhruba 50 stíhaček, podotkl web Breaking Defense. Loh přitom věří, že takové číslo už by mohlo mít ve válce velký dopad. „Rozhodně myslím, že by to mohlo změnit situaci,“ řekl šéf americké letecké gardy. Někteří američtí představitelé o tom ale naopak pochybují.

Volodymyr Zelenskyj si při návštěvě Dánska sedl do kokpitu stíhačky F-16.Video: Reuters

Na dodávce letounů F-16 Ukrajině se dohodly Dánsko a Nizozemsko, které pro to získaly souhlas Spojených států. Později dodávky oznámilo i Norsko.

Kyjev usiluje o západní stíhačky od loňského února, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Spojené státy a další západní státy s touto pomocí váhali zhruba rok a půl v obavě z další eskalace konfliktu.

Výcvikové programy na F-16 pro ukrajinské piloty schválil Biden až letos v květnu. Školení by mělo probíhat také v Dánsku, Rumunsku, pomoc přislíbilo Řecko.

ANALÝZA: Ukrajinci letadla potřebují, ale dodávka F-16 žádný zlom nepřinese

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám