Hlavní obsah

Ukrajinský útok v ruské Sudži: Hraniční přechod v troskách, ruští vojáci se vzdali

Sudža

Experti Radia Liberty geolokalizovali jeden ze snímků s kapitulací 40 příslušníků ruské armády, informoval ve středu portál Nexta. Jde s největší pravděpodobností o vojáky, kteří střežili přístup k automobilovému hraničnímu přechodu Sudža v ruské Kurské oblasti a s ukrajinskými jednotkami bojovali celou noc. Podle portálu Mediazona jsou mezi zajatými Rusy nejméně dva rekruti.

Foto: X/Nexta

Aktuální fotografie zničeného kontrolního bodu Sudža v Kurské oblasti

Článek

Mediazona uvedla, že jde o Maxima Chamalajnena (21) a Daniila Kolesnikova (22), kteří vypověděli, že na pozicích, které měli bránit pohraničníci, byla většina rekrutů, od nichž se očekávalo, že zabrání ukrajinskému průlomu.

Tvrdili také, že svým velitelům čtyři dny hlásili, že ukrajinské ostřelování jejich pozic sílí. „Velitelé ale nereagovali a vojáci tvrdí, že je opustili,“ uvedl portál.

„Vykašlali se na nás, řekli si, když chcípnou, tak chcípnou,“ shodli se Kolesnikov, který pochází z okresu Rovenskyj v Bělgorodské oblasti, s Chamalajnenem, který se narodil ve městě Inta v autonomní republice Komi.

Ukrajinské jednotky překročily ruské hranice. Masivně ostřelují město Sudža, lidé prosí o evakuaci

Evropa

Bývalý poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko na síti X zveřejnil fotografii, která podle velitele ukrajinské 24. jednotky samostatné útočné brigády Aidar s volacím znakem Osman ukazuje čtyři ukrajinské vojáky a 40 ruských zajatců.

Ukrajinský aktivista Sergej Sterněnko zase zveřejnil video, na němž údajně pochoduje 22 ruských zajatců, kteří složili zbraně. Má jít o pohraničníky z Kurské oblasti.

Hraniční přechod a kontrolní stanoviště ruské armády se po bojích octly v troskách. Pár set metrů od stanoviště se nachází plynová měřicí stanice Sudža, která je jediným místem, kudy proudí ruský plyn do Evropy. Podle portálu Nexta stanice nevykazuje žádné poškození a ruští vojenští blogeři podle serveru Mediazona uvádějí, že ji mají pod kontrolou Ukrajinci.

Plyn skokově zdražil. Ukrajinci v Rusku bojují u posledního funkčního místa, kudy teče do Evropy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám