Hlavní obsah

Ukrajinské drony zasáhly ruský sklad se severokorejskou municí

Řízené letecké bomby a také munice dodaná ze Severní Koreje se nacházely v muničním skladu v Brjanské oblasti na severozápadě Ruska, který v noci na středu zasáhly ukrajinské drony. Uvedl to podle webu KyivPost ukrajinský generální štáb. Ruské úřady připustily „mimořádnou situaci, která souvisí s detonacemi u města Karačev v Brjanské oblasti“.

Foto: Profimedia.cz

Apokalyptické záběry z explozí v muničním skladu v ruském městě Toropec, iustrační foto

Článek

Ukrajinské bezpilotníky podle webu KyivPost zaútočily na 67. sklad ruského ministerstva obrany v Karačevu v Brjanské oblasti, který se rozkládá na ploše asi 3,5 kilometru čtverečního. Uloženy tam byly řízené letecké bomby, ale také munice dodaná ze Severní Koreje.

Ruské úřady hovoří o „mimořádné situaci“, která nastala ve středu kolem šesté hodiny ráno po útoku 24 dronů, jež udeřily na Brjanskou oblast. Web Kyiv Post s odvoláním na svědectví místních obyvatel uvedl, že detonace od té doby prakticky neustaly. Karačev je vzdálen asi 114 kilometrů od ukrajinských hranic.

Ruské sklady s municí jsou častým cílem útoků ukrajinských bezpilotníků. Například 18. září jeden z kamikadze dronů zasáhl muniční sklad ve městě Toropec v ruské Tverské oblasti.

Výbuch byl tak velký, že byl vidět z vesmíru a vyvolal slabší zemětřesení o síle 2,7 stupně Richterovy škály. Podle estonské vojenské rozvědky explodovalo na 30 000 tun výbušnin, což představuje 750 000 dělostřeleckých granátů. Ukrajinská média tehdy uvedla, že ve skladu byly uloženy také balistické rakety krátkého doletu Iskander a Točka U.

Sklad Toropec, který prošel v letech 2018 až 2020 rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací, byl považován za nemodernější a nejodolnější proti útokům v celém Rusku.

Rusové sčítají obří škody. Ukrajinci jim při útoku zničili 30 000 tun munice

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám