Hlavní obsah

Ukrajinská speciální jednotka Chemik zaútočila na ruskou základnu v Sýrii

Ukrajinské speciální jednotky zaútočily na ruskou leteckou základnu Kuvajris v Sýrii. Podle webu Kyiv Post bylo hlavním cílem operace poničit „ruské letouny a zbraně rozmístěné na základně“.

Foto: Hlavní ředitelství rozvědky ukrajinského ministerstva obrany (HUR MO)

Letecký pohled na ruskou základnu Kuvajris v Sýrii

Článek

K akci v Sýrii se podle Kyiv Post přihlásilo Hlavní ředitelství rozvědky ukrajinského ministerstva obrany (HUR). Úder na leteckou základnu Kuvajris, která se nachází východně od Aleppa, provedla skupina Chimik (česky Chemik).

Podle Kyiv Post se v troskách ocitl nejprve ruský mobilní komplex elektronického boje a poté drony zaútočily na ruské vojenské objekty, letouny a protivzdušné zbraně rozmístěné na základně.

Ukrajinské speciální jednotky podle HUR udeřily na základnu pouhý den po schůzce ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho syrského protějšku Bašára Asada v Kremlu ve středu 24. července.

Podle Kyiv Post ukrajinské speciální jednotky začátkem června zaútočily také na „nepřátelská kontrolní stanoviště, bunkry a kolony vojenské techniky na části golanských výšin, kterou má pod kontrolou Sýrie“.

Ruská intervence v Sýrii v roce 2015, původně zaměřená na podporu Asadova režimu během občanské války, vedla k trvalému rozmístění tisíců ruských vojáků na syrském území. Loni na podzim Moskva přesunula část jednotek a vybavení ze Sýrie na bojiště na Ukrajině. Tím se podle HUR ruští vojáci v Sýrii stali zranitelnější vůči ukrajinským útokům.

Ruskými žoldnéři podporované africké junty se spojily

Svět

Přesto Rusové v regionu stále provozují četná náborová střediska, v nichž verbují syrské žoldáky do války na Ukrajině. Leteckou základnu Kuvajris využívají podle ukrajinské rozvědky „k výcviku a přepravě zahraničních žoldáků, které Rusové posílají bojovat na Ukrajinu“.

Verbováním žoldáků se zabývá také náborové středisko na ruské letecké základně Hmímím nedaleko přístavu Latákíja. Tam najatí Syřané dostávají ruské pasy a jako „ruští občané“ jsou začleněni do ruských ozbrojených sil.

Kromě Sýrie ukrajinské speciální jednotky udeřily také na prokremelské žoldáky v Súdánu a dalších částech Afriky, uvedla ukrajinská rozvědka. Připomněla v této souvislosti úspěšný útok tuarežských rebelů na pozice wagnerovců a vládních oddílů v Mali.

V Mali zabili šéfa vlivného ruského telegramového kanálu

Svět

Výběr článků

Načítám