Hlavní obsah

Ukrajinska pravda si stěžuje na „systematický tlak“ z kanceláře Zelenského

Jeden z nejčtenějších ukrajinských zpravodajských listů Ukrajinska pravda si ve středu v prohlášení postěžoval na „neustálý a systematický tlak“ ze strany kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Deník uvedl, že situace ohrožuje práci listu a představuje pokus „ovlivnit jeho redakční politiku“.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

V prohlášení zveřejněném na svých stránkách Ukrajinska pravda uvedla, že „úředníkům bylo nařízeno nekomunikovat s novináři listu, byl jim odepřen přístup na oficiální akce a firmy byly pod tlakem, aby přestaly inzerovat na webových stránkách deníku a nesponzorovaly jeho akce“.

Prohlášení také přineslo odkaz na „vzrušenou komunikaci“ na srpnové tiskové konferenci mezi novinářem Ukrajinské pravdy Romanem Kravcem a prezidentem, během níž prezident zpochybnil redakční nezávislost listu. Padaly přitom narážky na „temné muže“ a „podivné způsoby“.

„Tyto a další neveřejné signály naznačují pokusy ovlivnit naší redakční politiku,“ stojí v prohlášení. „Od této chvíle budou veškeré pokusy prezidentské kanceláře o nátlak na Ukrajinskou pravdu zveřejňovány,“ uvádí se dále s tím, že „každý takový pokus jen posiluje motivaci listu odhalovat korupci a neefektivní řízení ve vyšších patrech moci“.

Zelenského plán vítězství Bílý dům nenadchl, píší média

Válka na Ukrajině

Kyiv Independent kontaktoval prezidentskou kancelář s žádostí o vyjádření. Do středečního zveřejnění článku o prohlášení listu Ukrajinska pravda je neobdržel.

Ukrajinská nezávislá média podle webu udělala od Euromajdanu v roce 2014 velký pokrok, od začátku ruské invaze se ale objevují obavy z různých tlaků.

Reportéři bez hranic podle Kyiv Independent v červnu naznačili, že svoboda tisku na Ukrajině se zmenšuje, a zdůraznili „znepokojivý pokles“ podpory a respektu k autonomii médií a zvýšený tlak ze strany státu nebo jiných politických aktérů na Ukrajině.

Zelenského hvězda v Kongresu pohasíná, píšou americká média

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám