Hlavní obsah

Ukrajinci začali proti ruské armádě používat „divokou lasičku“

Desítky let starou americkou taktiku začalo používat ukrajinské letectvo ve snaze likvidovat ruské radary a protivzdušné systémy. Podle portálu Business Insider jde o takzvanou divokou lasičku, kterou američtí piloti vymysleli za války ve Vietnamu.

Foto: Profimedia.cz

Odpálení rakety AGM-88  HARM z ukrajinského MiG-29

Článek

„Divoká lasička“ podle portálu Business Insider spočívá v tom, že piloti proudových letounů se vydávají na vysoce rizikové mise, při nichž jako návnada lákají „do akce“ nepřátelskou protivzdušnou obranu. Hlavním cílem je zjistit přitom pozice sledovacích a zaměřovacích radarů, které nepřítel spustí, aby letoun detekoval. Tím ovšem prozradí svou pozici a piloti je mohou zneškodnit.

Podle Business Insider se nyní ukrajinští piloti snaží napodobit tento přístup tím, že „umožňují ruským systémům detekovat jejich letadla“, načež sledováním radarových vln ke zdroji zjišťují pozice ruských radarů, které se pak snaží zneškodnit antiradarovými střelami AGM-88 HARM americké výroby.

Foto: Profimedia.cz

Americká střela AGM-88 HARM bývá součástí výzbroje stíhaček F-16.

Podle Frederika Mertense, analytika z Haagského centra pro strategická studia, jsou ale tyto mise pro ukrajinské „divoké lasičky“ velmi nebezpečné mimo jiné také proto, že ukrajinské letectvo má nadále potíže s odpalováním raket západní výroby ze svých stíhaček MiG-29 a Su-27 sovětské výroby.

Business Insider v této souvislosti s odvoláním na amerického náměstka ministra obrany pro zásobování Williama LaPlanta uvedl, že ukrajinští piloti se musí spoléhat na iPady, aby mohli použít západní střely. „Ukrajina se ale jasně učí ze západního vojenského myšlení,“ poznamenal Mertens.

Rusové pronikli u Charkova naší obranou, přiznávají Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Podle portálu nyní střely HARM slouží spíše k „obtěžování“ ruské protivzdušné obrany než k destrukci.

„Střela HARM přitnutí ruské operátory protivzdušné obrany, aby vypnuli své radary a přemístili se, aby je rakety nezasáhly,“ řekl Justin Bronk z londýnského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI). „To vytváří krátké okno, ve kterém se další systémy, jako jsou HIMARS nebo střely Storm Shadow, mohou dostat k ruským cílům s mnohem menším rizikem, že je zachytí ruská protivzdušná obrana,“ dodal.

Ty nejnovější střely HARM vzduch-země ale mohou lokalizovat a zasáhnout nepřátelský radar i poté, co obsluha vypnula jeho systémy. Projektil o hmotnosti 350 kilogramů s dosahem asi 150 kilometrů pak dokáže radar zcela zničit.

Ukrajinští vojáci čekají na F-16, ruští na brokovnice

Evropa

Výběr článků

Načítám