Hlavní obsah

Ukrajinci přiznali stažení z části Časiv Jaru, hrozí ztráta Doněcké oblasti

Aktualizováno

Ukrajinské ozbrojené síly přiznaly stažení svých vojáků ze čtvrti Kanal ve městě Časiv Jar. Jeho obsazení už ve středu oznámilo ruské ministerstvo obrany. Jeden z ukrajinských obránců varoval, že se pád tohoto města u Bachmutu blíží.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Boji těžce poškozený Časiv Jar

Článek

„Ukrajinští vojáci opustili mikrorajon Kanal v Časiv Jaru. Síly zajaly výhodnější pozice, ale nepřítel pokračuje v tlaku,“ uvedl mluvčí skupiny vojska Chortycja Nazar Vološyn v živém vysílání pro RBK-Ukrajina. Skupina Chortycja má na starosti obranu Časiv Jaru i dalších měst oblasti, na které Rusové útočí, jako je Toreck.

„Nepřítel zcela okupoval rajon Kanal ve města Časiv Jar. Za cenu obrovských ztrát a faktického zničení mnohapatrových domů dosáhli Rusové úspěchu,“ řekl velitel taktické skupiny Revanš Bohdan Chodakovskyj pro web TSN. Podle něj má stažení vážné důsledky: „Přes nezměrné ztráty (Rusů) se pád Časiv Jaru přiblížil. To může mít v budoucí perspektivě vážný dopad na změny v operační mapě Donbasu.“

Časiv Jar bránil Rusům postoupit na Kosťantynivku. Pokud by ji dobyli, odříznou Toreck, na který útočí i od jihu od Avdijivky přes Nju-jork, ke kterému se přiblížili. Otevřela by se jim tak cesta na poslední dvě velká města držená v Doněcké oblasti Ukrajinci, na Slovjansk a Kramatorsk. Kreml by se tak přiblížil jednomu z hlavních cílů války na Ukrajině, jímž bylo od počátku ovládnutí celé Luhanské a a Doněcké oblasti.

Kyjev ztrátu sídliště původně popíral. Ještě ráno zmiňoval ukrajinský generální štáb ve svodce, že Časiv Jar byl terčem leteckých útoků. Stažení už ve středu však naznačil ukrajinský kanál DeepState, podle něhož bylo logické, neboť se vojáci v troskách obtížně zásobovali a bylo lze využít okamžiku, kdy Rusové útočili jinde.

Rusové zasáhli ukrajinskou energetickou síť a chlubí se zničením MiGu-29

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám