Hlavní obsah

Ukrajinské jednotky překročily ruské hranice. Masivně ostřelují město Sudža, lidé prosí o evakuaci

Sudža
Aktualizováno

Ukrajinské síly, které v noci na středu vstoupily do Kurské oblasti, postupují dál do hloubi ruského území. Podle ruských vojenských blogerů ukrajinská armáda zaujímá strategické pozice kolem města Sudža a obsazuje jej. Objevily se také zprávy, že Ukrajinci již kontrolují měřicí stanici Sudža, přes niž proudí ruský plyn do Evropy.

Foto: X/Lazz Lazz

Ruské území, na kterém operují ukrajinské jednotky.

Článek

Telegramové kanály blízké ruskému ministerstvu obrany podle listu Ukrajinska pravda informovaly, že jednotky ozbrojených sil Ukrajiny údajně obsadily vesnice Nikolajevo-Darjino, Svěrdlikovo a Darjino v okrese Sudžanskyj v Kurské oblasti. Darjino se nachází nejdále od ukrajinské hranice – čtyři kilometry.

Ruští vojenští blogeři podle listu také oznámili, že ukrajinská armáda postoupila k městu Sudža a postupně jej obsazuje. Předměstí Sudže Gončarovka se nachází osm kilometrů od hranic a právě odtud Ukrajinci podle portálu Mediazona postoupili.

Městečko, které mělo v mírových dobách kolem pěti tisíc obyvatel, se podle blogerů octlo pod masivním ostřelováním. Jeho obyvatelé, stejně jako Rusové z pohraničních oblastí, si stěžují, že úřady neprovádějí žádnou evakuaci.

Máme pro ně další nečekaná překvapení. Ukrajinci v Rusku zasáhli letící útočný vrtulník

Válka na Ukrajině

Mediazona uvádí, že v síti VKontaktě na oficiální stránce šéfa Kurské oblasti Alexeje Smirnova se množí zoufalé žádosti a vzkazy. „Pomozte někdo evakuovat lidi ze Sudže. Kdokoli,“ napsal jeden ze žadatelů o odvoz.

„Prosím, evakuujte naše babičky starší 80 let. Zůstaly pozadu, nemůžeme se s nimi spojit,“ upozorňuje další. „Budou se evakuovat lidé ze Svěrdlikova? Zůstalo tam nejméně 20 lidí!“ táže se obyvatel osady nedaleko hranice. Podle Mediazony gubernátorův tým ani jiní úředníci na tyto vzkazy zatím nereagovali. Podle agentury Nexta starosta Sudže Vladimir Slašev ruským novinářům řekl: „Máme velmi napjatou situaci… Není čas mluvit, spousta lidí volá po evakuaci.“

Podle telegramového účtu Ria Novosti se ruská vláda v reakci na události rozhodla vyčlenit 1,8 miliardy rublů (téměř půl miliardy korun) na přesídlení obyvatel Kurské oblasti.

„(První místopředseda vlády Ruské federace) Denis Manturov oznámil, že ministerstvo financí dostalo pokyn nařídit první tranši ve výši 1,8 miliardy rublů na přesídlení obyvatel v oblasti Kursk,“ napsal účet.

Kontrola nad plynoměrnou stanicí

Podle portálu Nexta už některé ruské kanály hlásí, že ukrajinské jednotky převzaly kontrolu nad měřicí stanicí Sudža, která je důležitým hraničním zařízením pro přepravu ruského plynu do Evropy. Proudí přes ni až 42 milionů metrů krychlových plynu denně.

Informace však dosud nebyla potvrzena žádným oficiálním zdrojem.

Plyn skokově zdražil. Ukrajinci v Rusku bojují u posledního funkčního místa, kudy teče do Evropy

Ekonomika

Informace ruských zdrojů o situaci v Kurské oblasti sice není možné nezávisle ověřit, průnik ukrajinských vojáků do Kurské oblasti ale potvrdil ruský prezident Vladimir Putin s tím, že jde o provokaci. Svolal proto Bezpečnostní radu státu, aby si vyžádal informace o tom, co se v oblasti děje.

Gerasimov: Zastavili jsme je

Gerasimov podle stanice BBC na poradě u Putina prohlásil, že útok na Kurskou oblast začal v úterý zhruba v 5:30 místního času (04:30 SELČ) a zúčastnily se ho ukrajinské jednotky o síle až jednoho tisíce mužů. Cílem podle generála bylo ovládnout pohraniční okres, ale ruské síly za podpory letectva, raketových vojsk a dělostřelectva zastavily postup nepřítele do hloubi území.

„V současné době jednotky uskupení Sever spolu s pohraničníky pokračují v likvidaci nepřítele v místech bezprostředně sousedících s rusko-ukrajinskou hranicí,“ prohlásil Gerasimov. Ukrajinské ztráty vyčíslil na nejméně 100 zabitých a 215 raněných a na 54 kusů obrněné techniky včetně sedmi tanků vyřazených z boje.

Zelenskyj: Podrobnosti později

Kyjev se zatím k vývoji v Kurské oblasti oficiálně nevyjádřil, jediný ukrajinský komentář Ukrajiny ohledně průniku do ruské oblasti poskytl šéf Centra pro boj proti dezinformacím při Radě národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Andrej Kovalenko. Tvrzení Gerasimova, že situace na hranici je pod kontrolou, označil za lež. „Rusko nekontroluje hranice,“ řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na svém facebookovém účtu pouze zveřejnil informaci, že ve středu jednal s vrchním velitelem Oleksandrem Syrským o „našich krocích“ s tím, že podrobnosti budou následovat později.

Na svém účtu na síti X zase poděkoval všem vojákům, kteří slouží Ukrajině na frontě a „všude tam, kde pokračuje naše obrana proti útočným operacím okupantů“. „Čím větší tlak vyvineme na Rusko – agresora, který přinesl válku Ukrajině – tím těsnější bude mír.“

Na sociálních sítích se objevila také informace o tom, že v Kurské oblasti složilo zbraně 22 ruských pohraničníků. Ukrajinský aktivista Sergej Sterněnko zveřejnil video, na kterém údajně zajatí ruští vojáci pochodují.

Chci vědět, co se tam děje. Putin svolal Bezpečnostní radu kvůli průniku Ukrajinců do Ruska

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám