Hlavní obsah

Ukrajinci čistí Černé moře od menších ruských lodí

Ukrajinským obráncům se podařilo zlikvidovat nebo vážně poškodit už nejméně desítku válečných lodí Černomořské flotily, tedy třetinu velkých plavidel tohoto uskupení. Ruští námořní velitelé, kteří se zjevně obávali ztráty zbytku flotily, nařídili přeživším lodím, aby se z přístavů na anektovaném Krymu přemístily do zdánlivě bezpečnějších přístavů v jižním Rusku. Černomořská flotila ale zanechala podle magazínu Forbes v krymských přístavech desítky menších minolovek i výsadkových a hlídkových člunů. Ukrajinci nyní obrátili svou pozornost na tato menší plavidla.

Foto: Federální služba bezpečnosti Ruské federace

Ruský hlídkový člun KS-701 Tuněc

Článek

Svědčí o tom poslední úder na menší ruská plavidla, který nejspíš přišel černomořskou flotilu velmi draho. Námořní síly ukrajinského ředitelství zpravodajských služeb poslaly své pět a půl metru dlouhé bezpilotní čluny Magura V5, každý naložený stovkami kilogramů výbušnin, směrem k zálivu Vuzka na západním Krymu.

Ruská letadla se pokusila drony zachytit, několik jich ale prošlo a dosáhlo zálivu. Ruští střelci na menších lodích zahájili palbu, ale magury nedokázali zastavit.

Ukrajinské bezpilotní čluny v rychlém sledu zasáhly čtyři ruské hlídkové čluny KS-701 Tuněc patřící ruské tajné službě FSB. Dva se podle Forbesu, který se odvolává na ukrajinskou zpravodajskou službu, podařilo během jednoho úderu potopit, dva těžce poškodit. To je pětina černomořského inventáře hlídkových člunů, které má FSB kolem Krymu k dispozici. Týž den podle Forbesu Ukrajinci za použití střel s plochou dráhou letu Neptun či raket ATACMS poškodili dva ruské trajekty, jejichž hlavním úkolem je přepravovat zásoby přes Kerčský průliv na východní Krym.

„Je to pomalá smrt toho, co zbylo z ruských námořních kapacit v okolí Krymu. Čluny KS-701 nejsou těžce vyzbrojené, nejsou ničím významné, ale mohou být užitečné,“ uvedl magazín s tím, že právě proto se na ně Ukrajinci zaměřili.

Ukrajinské řízené střely a ATACMS tak likvidují hlavní ruské zásobovací kapacity kolem Krymu a ukrajinské drony míří na menší plavidla, poznamenal Forbes.

Zlikvidovali jsme dva „Putinovy čluny“, chlubí se ukrajinská rozvědka

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám