Hlavní obsah

Ukrajina hledá po světě nadbytečné patrioty. Chce si je pronajmout

Ukrajina, která zoufale potřebuje protivzdušné systémy Patriot schopné zastavit ruské balistické střely, je připravena si je od západních států pronajmout. Prohlásil to v rozhovoru pro The Washington Post ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Kyjev v poslední době opakovaně žádal státy Severoatlantické aliance, aby patrioty na Ukrajinu dodaly.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Měkká a tichá diplomacie nezafungovala,“ prohlásil Kuleba v rozhovoru pro The Washington Post. Dodal, že možná zajistí průlom nový styl tvrdé diplomacie.

„Ano, mohou mě nenávidět a mohu si pokazit vztahy. Ale druhá část mého já říká, že diplomacie je především o soukromých vztazích. Ale pak jsem té části řekl, aby mlčela, a ta část mě, která chtěla mluvit nahlas, se začala ozývat. Vyzkoušeli jsme všechno a zdá se, že nic nefunguje,“ uvedl ukrajinský ministr.

Jeho úřad prý vytipoval přes sto nevyužitých systémů Patriot, mimo jiné i v sousedních zemích. Kyjev se podle jeho slov pokusí nejprve získat sedm z nich, ačkoliv na plné pokrytí ukrajinského nebe by potřeboval celkem 26 takových systémů.

Podle tvrzení Kuleby Kyjev identifikoval čtyři státy v Evropě a Asii, které vlastní patrioty a mohly by je Ukrajině okamžitě poskytnout. Ukrajina nicméně i nadále žádá Spojené státy, aby jí předaly tyto systémy protivzdušné obrany v rámci přislíbeného balíku pomoci, který blokují republikáni v americkém Kongresu.

„Na patriotech závisí záchrana ukrajinských životů. Jsou to jediné systémy, které zastaví balistické rakety,“ uvedl už minulý týden Kuleba s tím, že spojenci „mají těchto systémů dostatek“.

Americký systém protivzdušné obrany Patriot, jehož pořizovací cena přesahuje jednu miliardu dolarů, je od zahájení ruské invaze před více než dvěma lety na vrcholu ukrajinských potřeb v oblasti zbrojení. Kyjev obdržel první patrioty loni v létě, ale tři systémy, kterými nyní disponuje, nestačí na obranu celé země proti zvýšenému leteckému bombardování ze strany Ruska.

Někteří spojenci ze zemí NATO již přislíbili, že patrioty pro Ukrajinu vyhledají.

Ukrajina prosí spojence z NATO o další Patrioty

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám