Hlavní obsah

Ukrajina v NATO a EU? Na to Evropa nemá peníze, řekl Orbán

Băile Tușnad

Je potřeba se připravit na situaci, že se Ukrajina nestane členem Evropské unie (EU) ani Severoatlantické aliance (NATO) a vrátí se do úlohy nárazníkového státu. Na setkání Maďarů v rumunském lázeňském městě Băile Tușnad to v sobotu řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: MTI, Novinky

Viktor Orbán (uprostřed) na setkání Maďarů v Rumunsku

Článek

Podle předsedy maďarské vlády Ukrajina v současnosti sama sebe vnímá jako součást Západu, ale na členství Ukrajiny v EU a NATO nemá Evropa dostatek finančních zdrojů.

Orbán konstatoval, že v rusko-ukrajinské válce mají obě strany brutální ztráty, ale ani tak se nechtějí dohodnout, protože obě země věří, že mohou vyhrát a obě jsou motivovány vlastní pravdou.

„Ukrajinci válku vnímají jako invazi Ruska a Rusové si myslí, že v regionu došlo k vážnému rozšiřování Severoatlantické aliance, a jedná se tudíž o vyprovokovanou válku. Pokud by záleželo na těchto dvou stranách, tak válka neskončí,“ cituje Orbána web index.hu. Proto je podle Orbána potřebné pomáhat zvenčí, aby se dosáhlo míru.

Orbánova cesta do Moskvy byla v rozporu se smlouvami EU

Evropa

V Evropě vládne osa Londýn–Varšava–Kyjev

Maďarský premiér řekl, že evropská politika zkrachovala, protože se vzdala ochrany vlastních zájmů a bezvýhradně následuje politiku amerických demokratů.

„Činí tak i za cenu sebedestrukce, protože sankce ničí evropskou konkurenceschopnost. Spojené státy v tom nechají Evropu osamocenou a Brusel nedokáže financovat válku a fungování Ukrajiny. Unie bude muset zaplatit cenu válečného dobrodružství, která bude enormně vysoká,“ tvrdí Orbán.

Podle Orbána v Evropě už nevládne osa Berlín–Paříž, ale Londýn–Varšava–Kyjev ve spolupráci s baltskými a skandinávskými zeměmi. Polsko označil za „prvotřídní opěrný bod USA v Evropě“. „Evropa čelí volbě: buď bude podřízená Spojeným státům, nebo vytvoří vlastní strategickou autonomii,“ domnívá se Orbán.

Maďarsko si v tichosti vzalo největší půjčku v historii země. Od tří čínských bank

Ekonomika

K mírové misi

Předseda maďarské vlády obhajoval svou nedávnou návštěvu Kyjeva, Moskvy i Pekingu a označil ji za „mírovou misi“.

Orbán konstatoval, že od té doby už spolu mluvili americký a ruský ministr zahraničí, švýcarský a ruský šéf diplomacie, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a exprezident USA Donald Trump, ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba jednal v Pekingu. Podle maďarského premiéra to znamená, že začal nový proces. „Pomalu se dostáváme od proválečné evropské politiky k promírové politice,“ řekl Orbán.

Podle maďarského premiéra chce Trump vytrhnout americký lid z liberálního státu do stavu národního sátu. „Proto ho chtějí uvěznit, připravit o majetek a pokusili se ho zabít,“ řekl Orbán, který je podporovatelem Trumpa.

Orbán dorazil do Moskvy, podle svého mluvčího je na mírové misi

Evropa

Výběr článků

Načítám