Hlavní obsah

Ukrajina už má najisto slíbeno 79 letounů F-16

Spojenci z NATO už slíbili Ukrajině 79 letounů F-16. Jako zatím poslední se připojilo Norsko, které hodlá darovat šest těchto letadel. S odvoláním na norského premiéra Jonase Gahra Störeho to uvedl ve středu web Verdens Gang s tím, že první z amerických strojů by Ukrajina z Norska měla dostat už letos. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že jeho země potřebuje na obranu proti Rusku 128 stíhaček F-16.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Belgická F-16 jde na přistání.

Článek

„Schopnost Ukrajiny bránit se útokům ze vzduchu je v jejím boji proti Rusku naprosto zásadní. Norsko se nyní rozhodlo, že Ukrajině daruje šest stíhaček F-16. Chceme začít ještě letos,“ řekl Störe.

Podle webu Verdens Gang západní spojenci až dosud přislíbili Ukrajině celkem 79 letounů F-16, přičemž kromě šesti z Norska jich má 19 dostat z Dánska, 24 z Nizozemska a 30 z Belgie. Podle webu část darovaných letounů zůstane v zahraničí pro případ, že by Rusové zaútočili na ukrajinské letecké základny.

Ukrajinský prezident podle webu Ukrajinska pravda uvedl, že jeho země potřebuje na obranu proti Rusku 128 letounů F-16.

„Čekáme na ně, jako čekala moje máma, když jsem se vracel ze školy se zpožděním.“ řekl. „Vždycky byla jako na trní,“ poznamenal.

Podle Zelenského nasazuje ruské letectvo do bojů proti Ukrajině každý den kolem 300 letounů všeho druhů. „I kdybychom měli k dispozici 50 stíhaček F-16, je to jako kapka v moři. Na obloze to bude těžké,“ řekl ukrajinský prezident.

Ukrajina bude mít své F-16 i na zahraničních letištích. Budou legitimním cílem, hřmí ruský poslanec

Válka na Ukrajině

Podle webu Verdens Gang první ukrajinští piloti už ukončili výcvik ve Spojených státech, další finišují se zácvikem ve spojeneckých zemích, jako je Nizozemsko, a v létě by se měli objevit nad Ukrajinou.

Werdens Gang v této souvislosti upozornil, že souběžně s růstem počtu F-16 v ukrajinském letectvu poroste také potřeba zbraní a munice pro tyto letouny. „I zde bude fungovat mezinárodní spolupráce, do níž jsou zapojeny Belgie, Kanada, Dánsko, Lucembursko, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Švédsko, Velká Británie a Norsko.

Lockheed Martin F-16 napříč historií

  • 80. léta

Prvních vzdušných vítězství dosáhl v izraelských službách při soubojích nad libanonským údolím Biká v letech 1981 a 1982. 

Izrael stíhačku poprvé použil i při útocích na pozemní cíle - zničil irácký jaderný reaktor Osirak. Poslední verze letounu byly použity i při útocích na budovaný syrský reaktor a na konvoje dopravující zbraně pro palestinské radikály. Účastnily se i války s libanonským Hizballáhem a války v Gaze.

Když Sovětský svaz vedl válku v Afghánistánu, použil Pákistán stroje F-16 proti letadlům, které z Afghánistánu pronikly do jeho vzdušného prostoru. Několik jich prý i sestřelil.

  • 90. léta

V konfliktech stroje F-16 nasadily i Spojené státy, ačkoli hlavním bojovým letounem USAF byl F-15. Uplatnily se hned v první válce v Perském zálivu v roce 1991 či v bitvě o Jugoslávii, kde byl jeden nad Bosnou sestřelen.

V devadesátých letech také dohlížely na bezletové zóny nad Irákem. Účastnily se druhé války v Iráku a války v Afghánistánu, kde sloužily především pro útoky proti pozemním cílům, neboť na nebi žádné soupeře nemají.

Bojů v některých výše zmíněných oblastech se účastnily v rámci koaličních sil i stroje F-16 nizozemského, dánského, belgického a norského letectva. Při náletech na Jugoslávii v roce 1999 nizozemský pilot sestřelil srbský Mig-29.

Turecko používalo stroje k náletům na Kurdistán.

Krym je klíčem k vítězství. Ukrajina si chystá půdu pro útoky F-16

Evropa

Výběr článků

Načítám