Hlavní obsah

Rozumné země a jejich vůdci nemohou chtít válku, prohlásil beze studu Medvěděv

Aktualizováno

Tajemník ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv uvedl, že Ukrajina nikdy nevstoupí do NATO, protože zřejmě nebude v roce 2034 vůbec existovat. V rozhovoru pro Agentury i fakty tak reagoval na vyjádření generálního tajemníka NATO Jense Stoletneberga, že by se Ukrajina mohla během příštích deseti let stát členem Aliance. Medvěděv také paradoxně prohlásil, že rozumné země nemohou chtít válku.

Foto: Alexei Maishev, Reuters

Dmitrij Medvěděv

Článek

„I dnes je jasné, že tento stát z pozůstalosti (SSSR) se členem Aliance nestane, NATO má jediný zájem - proměnit Ukrajinu na prostředek zničení Ruska. Ne nadarmo docela nedávno gentaj (generální tajemník) NATO Stoltenberg otevřeně řekl, že považuje za dobrý scénář vstup Ukrajiny do Aliance - v roce 2034. Takže nikdy. Vždyť tou dobou už nikdo z nynějších šéfů zemí NATO už nebude zaujímat svůj post – a někteří budou už na onom světě. Je zcela pravděpodobné, že nechvalně známá země 404 už nebude,“ řekl Medvěděv v rozhovoru, přičemž opět použil pro Ukrajinu označení země 404 podle počítačové chyby při vyhledávání, že požadovaný soubor nebyl nalezen.

Medvěděv si stěžoval, že Ukrajina dlouho zkoušela trpělivost Ruska, a poprvé kritizoval postoje Ukrajiny ještě před oranžovou revolucí: „Prvním zvoněním a velmi nepříjemným bylo Kučmovo rozhodnutí doplnit v roce 2003 dokumenty o národní bezpečnosti tezí o budoucnosti Ukrajiny v NATO.“ Poprvé se tak Rusko vyhraňuje nejen proti politikům po oranžové revoluci, ale i proti těm před ní, proti prezidentovi Leonidu Kučmovi. V té době přitom existovala při Alianci Rada NATO Rusko.

„Drzé chování (jeho následovníka) Juščcenka, který zejména během konfliktu v Jižní Osetii začal otevřeně hrát podle pravidel NATO, nenechávalo nikoho na pochybách o jeho směřování k integraci do NATO a ke konfliktu s Ruskem,“ dodal Medvěděv. Ruský vpád do Gruzie v roce 2008 přitom předznamenával, co může v budoucnu Ukrajinu potkat. „Značná část prodejné zkorumpované ukrajinské elity tehdy vážně věřila v atlantické vyhlídky své neúspěšné země,“ dodal a zmínil, že se v různých ukrajinských dokumentech postupně začaly objevovat výroky o směřování k NATO nebo vstupu do něj, což je nyní zakotveno i v ústavě.

„Samy o sobě tyto kousky papíru, které měly přivést Ukrajinu do ráje NATO, neměly význam. Byly to jen prázdné fráze, určené k vymývání mozků Ukrajinců,“ řekl Medvěděv. Pravdou je, že žádná deklarace ani ústavní zakotvení o připojení země k Alianci nijak nezaručuje, že bude přijata, o tom rozhodují členové Aliance, ale je vyjádřením zájmu Kyjeva.

Stoltenberg: Otázkou není, zda Ukrajina vstoupí do NATO, ale kdy se tak stane

Amerika

Rozumné země nemohou chtít válku

Medvěděv k tomu, proč Rusko nereagovalo na snahy Ukrajiny vstoupit do NATO už v roce 2008, odpověděl zajímavými slovy, jejichž dvojznačnost mu zřejmě nedošla: „Rozumné země a jejich vůdci nemohou chtít válku. To je norma v civilizovaném světě. Dokud existuje naděje na dohodu, je potřeba jednat. Rusko demonstrovalo svoji připravenost vyřešit i ty nejpalčivější problémy na základě respektu ke svým partnerům. Pomáhalo Ukrajině, živilo dlouhou dobu lidi na území tohoto umělého útvaru, jenomže USA a jejich spojenci chtěli jen ruskou porážku.“

Příprava Rusů na dlouhou válku

I když Medvěděv přímo neřekl, že Ukrajina nebude v roce 2034 existovat, ruská média to tak prezentují. Zpráva TASS o rozhovoru vyšla pod titulkem Medvěděv připustil, že Ukrajina nebude v roce 2034 existovat. Lenta.ru použila titulek Medvěděv předpověděl zmizení Ukrajiny do roku 2034 a bulvární Moskovskij komsomolec rovnou napsal: „Medvěděv řekl, kdy Ukrajina ukončí svoji existenci.“

Institut pro studium války (ISW) uvedl, že může jít o přípravu ruských občanů na dlouhou válku, která bude trvat ještě deset let, ale skončí vytouženým vítězstvím.

Podobná vyjádření ale podkopávají vlastní ruskou snahu působit jako mírotvůrce připravený jednat o konci války. Medvěděvovy výroky navíc jdou mnohem dále za současné požadavky Ruska, aby se Ukrajina vzdala Krymu a čtyř oblastí na jihu a východě Ruska, které Rusko ani celé nekontroluje a odkud se mají ukrajinské síly stáhnout.

„Ani Ukrajina, ani Západ nemohou očekávat jednání s Ruskem o ruských podmínkách, když podmínky Ruska stojí na vyhlazení Ukrajiny a jejího lidu,“ uvedl ISW.

Ukrajina má právo útočit na cíle na území agresora, řekl šéf NATO

Svět

Výběr článků

Načítám