Hlavní obsah

Ukrajina nabízí zaplavenému Česku pomoc

Ukrajina České republice nabídla jak personální, tak i materiální pomoc při odstraňování následků povodní. Novinkám to sdělila Mariana Wernerová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí s tím, že ministra zahraničí Jana Lipavského v neděli kontaktoval jeho ukrajinský protějšek Andrij Sybiha.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský šéf diplomacie Andrij Sybiha

Článek

„Ministra Lipavského dnes zkontaktoval jeho ukrajinský protějšek (Sybiha). Česku a jeho obyvatelům za celou Ukrajinu vyjádřil solidaritu v současné situaci, kdy naše země bojuje s ničivými povodněmi,“ sdělila Novinkám v neděli Wernerová.

„V této souvislosti ministr Sybiha uvedl, že vedení Ukrajiny je připraveno poskytnout personální i materiální kapacity vybraných záchranných složek při odstraňování následků povodní,“ dodala s tím, že to posvětil rovněž i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Lipavský na síti X uvedl, že ukrajinskou nabídku bude tlumočit na mimořádném zasedání vlády.

Česká republika bojuje s intenzivními dešti už od pátku. Hasiči jenom v sobotu zasahovali u 7884 událostí, v neděli ke 12:00 k 4305. Tisíce lidí byly také evakuovány, čtyři osoby se v současné době pohřešují.

V Polsku blízko českých hranic se protrhla přehrada

Evropa

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Lidé už mohou čerpat mimořádnou pomoc

Lidé zasažení záplavami mohou už nyní čerpat od Úřadu práce okamžitou mimořádnou pomoc. Upozornil na to premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že postižená domácnost...

Výběr článků

Načítám