Hlavní obsah

Ukrajina může používat britské zbraně k útokům na Rusko, tvrdí ministr Healey

Po setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s britskou vládou, tamější ministr obrany John Healey prohlásil, že Ukrajina může používat Brity dodané zbraně a munici k útokům na území Ruské federace. Zelenskyj se obrátil na britského premiéra Keira Starmera, aby odstranil omezení, která tomuto kroku Ukrajinců brání.

Foto: Nina Liashonok, Reuters

Britský ministr obrany John Healey

Článek

Healey řekl, že poskytnutí britských zbraní Ukrajině „nebrání tomu, aby s nimi zasáhla cíle v Rusku“. Zdůraznil, že Britové jim s tím nebudou nijak pomáhat: „Musejí to udělat Ukrajinci sami a musí se tak stát v rámci norem zákazů mezinárodního humanitárního práva.

Ministr řekl Radiu 4 BBC, že v Británii probíhala intenzivní diskuse o komplexních otázkách, ale on nepůjde veřejně do detailů.

Zelenskyj při návštěvě Downing Street 10 poděkoval Británii za její pokračující podporu. Stal se prvním zahraničním vůdcem, který promluvil k britskému kabinetu od projevu Billa Clintona v roce 1997.

Zelenskyj britské vládě řekl, že by se Ukrajina mohla bránit ruským ofenzivním operacím a zajistit své předsunuté pozice i města, pokud by ukrajinské síly mohly zasahovat dále než jen u hranice, zejména ruská vojenská letiště.

Starmer slíbit zdvojnásobit podporu a zdůraznil, že „politické odhodlání stát při Ukrajině není jen v parlamentu, ale je v celé zemi“.

Zelenského tlak následoval po zprávách, že britské střely Storm Shadow nemohou Ukrajinci používat proti cílům na mezinárodně uznávaném území Ruské federace.

Londýn: Dodáme Kyjevu Storm Shadow i námořní plavidla

Evropa

Ukrajinci poslali britské rakety na ruský vojenský tábor uprostřed civilní zástavby u Luhansku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám