Hlavní obsah

Ukrajina eviduje v souvislosti s invazí na 300 případů sexuálního násilí

Ukrajinské úřady vytvořily národní registr, který má dokumentovat případy sexuálního násilí páchaného ruskými invazními silami. Agentuře AP to ve středu řekla náměstkyně ukrajinského generálního prokurátora Viktorija Litvinovová.

Foto: Alexander Mikhailov, Reuters

Ruští vojáci s obrněnými transportéry na předměstí Bělgorodu asi 40 kilometrů od hranice s Ukrajinou

Článek

Dodala, že od začátku ruské invaze do země v únoru 2022 ukrajinské úřady zaznamenaly 303 případů sexuálního násilí v souvislosti s válkou, přičemž 191 z nich se týkalo žen a 112 mužů. Některé oběti se podle ní staly terčem vícenásobných útoků.

Válečná metoda

„Ruské okupační síly používají sexuální násilí jako metodu vedení války v bezprecedentním měřítku – zejména k zastrašování, pomstě nebo ‚potrestání‘ civilistů na okupovaných územích i ukrajinských válečných zajatců, a to bez ohledu na pohlaví či věk,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení, kde uvádí nepatrně nižší bilanci než AP s odkazem na Litvinovovou.

Informuje o 298 prokuraturou evidovaných případech sexuálního násilí souvisejícího s válkou od začátku ruské invaze.

Pozdvižení v Německu: Znásilnění je součástí každé války, prohlásila s ledovým klidem politička

Evropa

Moskva se ke středečním informacím nevyjádřila. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v roce 2022 popřel všechna tehdejší obvinění ze sexuálního násilí vznesená na adresu ruských vojáků, označil je za lži. Učinil tak podle AP poté, co na zasedání Rady bezpečnosti OSN zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN Pramila Pattenová uvedla, že sexuální násilí je na Ukrajině – bránící se ruské agresi – rozšířené a nedostatečně hlášené.

„Dříve jsme museli sami navštěvovat území, kde se bojuje. Ale nyní nás lidé – jednotlivci, kteří zažili sexuální násilí – vyhledávají,“ uvedla ve středu Litvinovová.

Registr podle ní vznikl na základě pilotního projektu, který už vedl k odsouzení pěti lidí v jejich nepřítomnosti. Podrobnosti o těchto případech nesdělila. Podle AP bylo pět odsouzených obviněno ze sexuálních útoků v oblastech napadených nebo obsazených Rusy.

Kyjev viní ruské vojáky ze zneužití čtyřleté holčičky a znásilnění její matky

Válka na Ukrajině

Ukrajina o registru informovala u příležitosti Mezinárodního dne za odstranění sexuálního násilí v konfliktech, který připadl právě na středu. Podle AP iniciativa získala podporu OSN a několika západních vlád. Massimo Diana z Populačního fondu OSN (UNFPA) přitom upozornil, že skutečný počet obětí bude pravděpodobně mnohem vyšší.

„Toto násilí je pácháno na ženách a dívkách, na mužích a chlapcích. Riziko tohoto ohavného činu se nevyhýbá nikomu,“ sdělil Diana. UNFPA podle něj pomohla vytvořit 12 podpůrných center po celé zemi pro oběti domácího násilí a sexuálních útoků a také pořídit tři mobilní zařízení.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Olha Stefanišynová mezitím v uměleckém centru v Kyjevě odhalila obraz malířky Julije Tveritinové ve snaze zvýšit povědomí o programu a povzbudit oběti, aby se úřadům přihlásily, napsala AP.

„Jsou na něm muži a ženy obklopeni žlutými květy řepky. Tento květ se po mrazu obnovuje, což symbolizuje naději, že všichni přeživší mohou nechat traumatické události v minulosti,“ řekla vicepremiérka.

„Znásilnil mě a já chci, aby ho potrestali,“ říká Ukrajinka, která se nebojí mluvit o sexuálním násilí ruských vojáků

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám