Hlavní obsah

Ukrajina chce summit s Ruskem ještě před americkými volbami. Obává se Trumpa

Ukrajina usiluje o svolání druhého summitu o spravedlivém mírovém urovnání situace mezi Kyjevem a Moskvou, tentokrát za účasti Ruska, a to ještě před listopadovými prezidentskými volbami v USA, napsala agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje obeznámené se situací. Moskva v reakci na článek uvedla, že se žádného takového summitu účastnit nehodlá.

Foto: Kevin Mohatt, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během projevu v Reaganově institutu ve Washingtonu.

Článek

V úterním projevu v Reaganově institutu ve Washingtonu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Washington, aby pomohl zorganizovat druhý summit, který by byl „silnější a skutečně rozhodující“.

Summit má podle zdrojů agentury navázat na červnové setkání ve Švýcarsku, kterého se zúčastnilo přes 90 zemí a kam Rusko jako agresorský stát pozváno nebylo. Řada států navíc vyslala jen delegace na nižší úrovni a další se odmítly podepsat pod závěrečné komuniké.

Snaha uspořádat schůzku před volbami v USA ukazuje na naléhavou potřebu Ukrajiny, čelící vyhlídce na návrat Donalda Trumpa do Bílého domu, situaci rychle řešit, soudí Bloomberg. Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta se chlubí, že ukončí válku do své lednové inaugurace, a vyslovil se proti další vojenské podpoře Kyjeva ze strany USA.

Složili zbraně, přesto byli cynicky zastřeleni. Ukrajinský prokurátor vyšetřuje záběry z děsivého videa

Válka na Ukrajině

Ukrajina by ráda využila summit k předjednání klíčových zásad, které by tvořily základ pro spravedlivý mír předtím, než se sama zapojí do jednání s Ruskem. Švýcarský summit byl zaměřen na jadernou bezpečnost, potravinovou bezpečnost a navrácení unesených dětí, a právě kolem těchto otázek by mohl být navázán první kontakt s ruskými představiteli.

Nejmenovaný ukrajinský představitel citovaný agenturou potvrdil plán uspořádat druhý summit ještě před volbami v USA. Několik oslovených činitelů ze západních spojeneckých zemí uvedlo, že jakékoli setkání by muselo být pečlivě zorganizováno s jasným cílem a řízeným očekáváním. Konání takového summitu ale zpochybnili američtí činitelé, kteří si nepřáli být jmenováni.

Náměstek ruské diplomacie Michail Galuzin v reakci na článek Bloombergu uvedl, že se Moskva žádného takového summitu účastnit nehodlá, a označil ho za ultimátum.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek k možnosti ruské účasti na druhém summitu uvedl, že by nejprve bylo třeba vědět, o čem bude řeč. Zároveň podle ruské RBK zdůraznil, že v současné chvíli žádný summit za účasti Moskvy a Kyjeva není na pořadu dne, takže spekulace, kde by se mohl konat, jsou druhotné.

S mírovými plány se roztrhl pytel. Rusko a Ukrajina se ale na žádném neshodují

Válka na Ukrajině

Související články

Výběr článků

Načítám