Hlavní obsah

Ukrajina bude členem NATO, není o tom pochyb, vzkázal šéf aliance Putinovi

Severoatlantická aliance neztratí odhodlání a bude pokračovat v podpoře Ukrajiny. Ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi to ve čtvrtek vzkázal generální tajemník aliance Mark Rutte. Uvedl zároveň, že „Ukrajina bude členem NATO a o tom není pochyb“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina si členství v NATO zaslouží.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a generální tajemník NATO Mark Rutte na tiskové konferenci v ústředí Severoatlantické aliance v Bruselu (17. října 2024)

Článek

„Ukrajina bude v NATO, než se to stane, postaráme se o to, aby měla všechno, co potřebuje k vítězství,“ řekl Rutte, podle něhož aliance s Ukrajinou spolupracuje na tom, aby jí byla stále blíže.

Zelenskyj zase poznamenal, že je potřeba udělat všechno pro to, aby se jeho země součástí NATO stala. Ukrajinský prezident také vyzval k další podpoře své země. „Jestli naši partneři neztratí svou jednotu, neprohrajeme,“ věří. „My neztratíme jednotu,“ reagoval na to Rutte.

O válce na Ukrajině, která již přes dva a půl roku bojuje s Ruskem, ve čtvrtek Zelenskyj mluvil také se slovenským premiérem Robertem Ficem. „Řekl jsem mu dnes hodně věcí,“ poznamenal na otázku novinářů, aniž však byl konkrétní. Uvedl ale, že by Slovensko jeho zemi mělo pomáhat, jinak pocítí, co mu Putin může způsobit. Nikdy se totiž nezastaví, „pokud ho nezastavíme“, poznamenal Zelenskyj.

„Jaderné zbraně vyrábět neplánujeme“

Ukrajinský prezident na tiskové konferenci také zdůraznil, že jeho země neplánuje vyrábět jaderné zbraně. Otázku mu k tématu položil jeden z novinářů na základě informací o nedávné schůzce s exprezidentem USA Donaldem Trumpem. V rozhovoru s ním Zelenskyj zmínil Budapešťské memorandum z roku 1994, podle něhož byly Ukrajině poskytnuty bezpečnostní záruky ze strany Británie, Ruska a Spojených států výměnou za to, že se vzdá jaderných zbraní. Zároveň podotkl, že když Ukrajina nemá jaderné zbraně, potřebuje být členem aliance.

Zelenskyj: Můj plán vítězství podporuje většina lídrů EU

Evropa

Vstup do NATO je jedním z hlavních bodů takzvaného plánu vítězství, od něhož si Zelenskyj slibuje spravedlivé ukončení války. Rutte už ve středu uvedl, že zatím nemůže říct, že podporuje celý ukrajinský plán. Některé otázky jsou podle něj stále obtížné a chce o nich jednat se spojeneckými státy. O co přesně jde, zatím neuvedl.

Rutte ve čtvrtek také kritizoval Írán a Severní Koreu za to, že podporují ruskou vojenskou mašinérii. Pochvaloval si naopak spolupráci se zeměmi, jako je Austrálie, Nový Zéland, Japonsko či Jižní Korea, jejichž zástupci se jednání na ministerské úrovni také zúčastnili. Večer pak byla na programu pracovní večeře Rady NATO-Ukrajina.

Buď budeme mít atomovky, nebo budeme v NATO, řekl Zelenskyj Trumpovi

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám