Hlavní obsah

Účetní chyby v Pentagonu zajistily Ukrajině dalších 50 miliard na zbraně

Pentagon našel v účetnictví ohledně munice, raket a dalšího vojenského vybavení zasílaného na Ukrajinu další chyby v hodnotě dvou miliard dolarů (46,8 miliardy korun). To zvýšilo hodnotu nesprávně oceněného materiálu pro Ukrajinu na celkovou částku 8,2 miliardy dolarů (191,8 miliardy korun). Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zprávu americké vlády. „Objevené“ peníze půjdou na materiál pro Ukrajinu.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Salvový raketomet HIMARS v akci

Článek

Americké ministerstvo obrany mělo zjevně potíže s přesným oceňováním vojenského materiálu zasílaného Ukrajinu. Podle agentury Reuters byly na vině „nejasné účetní definice“.

Zaměstnanci Pentagonu tak ve výsledku nadhodnotili dodávky na Ukrajinu o dvě miliardy dolarů (46,8 miliardy korun), v důsledku čehož mohou na Ukrajinu putovat další zbraně a střelivo v této hodnotě.

Podle agentury Reuters vágní definice hodnoty v zákoně o zahraniční pomoci a absence konkrétních pokynů pro oceňování mohly vést k účetním chybám i v jiných případech. Úředníci například ocenili deset vojenských vozidel na 7 050 000 dolarů (164,8 milionu korun), ve skutečnosti ale byla jejich účetní hodnota už nulová.

„Nalezené“ miliardy zajistí Ukrajině mimo jiné dodávky raket do systému protivzdušné obrany RIM-7 a AIM 9M, protiletadlové střely Stinger, střely do mobilních raketometů HIMARS, protipancéřové systémy Javelin a další zbraňové systémy a munici do nich.

Ukrajina může používat britské zbraně k útokům na Rusko, tvrdí ministr Healey

Evropa

Výběr článků

Načítám