Hlavní obsah

Ve Španělsku zavírají pláže kvůli ropné skvrně

Černá, zřejmě palivová skvrna se objevila na moři jižně od španělské Valencie. Podle deníku El País znečištění, jehož původ zatím není znám, ohrožuje oblast u přírodního parku Devesa-Albufera.

Ropná skvrna u ValencieVideo: Reuters

Článek

Tmavou skvrnu podle El País zpozorovala v úterý dopoledne plavčice Letícia Rodríguezová na pláži l’Arbre del Gos, asi čtyři kilometry jižně od Valencie. „Když plavčíci v této oblasti včera večer v osm končili směnu, žádné znečištění moře palivem neviděli,“ řekla.

Únik si vyžádal zákaz koupání na plážích l’Arbre del Gos a El Saler v přírodním parku Devesa-Albufera. Na plážích Pinedo, Devesa a Garrofera je zatím žlutá vlajka vyzývající k opatrnosti, od středečního rána ale nejspíš bude zákaz platit i tam.

Foto: Eva Manez, Reuters

Znečištění na pláži El Saler u Valencie

„Páchne to jako palivo, jako nafta,“ řekla turistka Cecília Geuvarová, která odpoledne vyrazila na pláž El Saler. Únik je tam koncentrovaný a jasně viditelný. Lidé se tam opalovali, ale nikdo nevlezl do vody.

Okraj moře je na El Saler „označen“ černou, mastnou kaší, která ulpívá na všem, na co se dostane. „Vypadá to jako dehet, ale není to ztuhlé,“ poznamenala Guevarová.

Chorvaté likvidují ropnou skvrnu u Istrie

Evropa

Starostka Valencie María José Cataláová podle El País dala k dispozici městské oddíly hasičů a policistů, aby pomohli s čištěním postižených pláží, kde zákaz koupání monitorují drony. Hlídat musí pobřeží v délce kolem dvou kilometrů, kde se skvrna přiblížila ke břehu.

Laboratorní technici valencijského hasičského sboru už také odebrali vzorky, aby zjistili, o jaké palivo se jedná a jak je nebezpečné.

Úředníci z valencijského přístavu tvrdí, že únik nezpůsobila žádná z lodí, které tam v noci na úterý a v úterý kotvily. Znečištění pole nich mohlo přijít „z moře“, a pátrání po viníkovi tak bude složité.

Trvalo to měsíc. Na Tenerife zřejmě našli tělo pohřešovaného mladého Brita

Evropa

Výběr článků

Načítám