Hlavní obsah

U Stuttgartu rozsévá strach syrský rodinný gang. Deportace nemožná

Už léta dělá ve Stuttgartu neplechu rodina ze Sýrie. Její členové mají na svědomí více než 150 trestných činů, z nichž některé jsou velmi závažné. Deportace není podle úřadů v současné době možná. Případ se dostal na titulní stránky novin v celém Německu a symbolizuje negativní excesy chybné azylové a migrační politiky.

Foto: Profimedia.cz

Policejní hlídka s příslušníky ostrahy na nádraží ve Stuttgartu

Článek

„Ukazuje, že stát někdy není schopen integrovat cizince, kteří přišli do Spolkové republiky, a pak se jich nedokáže zbavit. Tím podporuje vývoj, který v mnoha lidech vyvolává hněv a strach,“ podotkl web Focus Online.

Týká se syrské uprchlické rodiny H. Členové šestnáctičlenného klanu dorazili do Německa v letech 2015 až 2020 a usadili se v Bádensku-Württembersku, v domě o rozloze 230 metrů čtverečních na severu Stuttgartu. „Občas platíme nájem,“ tvrdí Almudí H., hlava klanu.

„Rozruch vyvolávají již několik let. Ne však proto, že by byli nějak zvlášť pracovití nebo jinak prospívali své hostitelské zemi. Místo toho na sebe opakovaně upozorňují porušováním zákona, z nichž některá jsou velmi závažná,“ upozornil Focus Online.

Na svědomí 154 trestných činů

Členové rodiny mají na svědomí nejméně 154 trestných činů. Tento údaj vyplývá z odpovědi Thomase Strobla, zemského ministra vnitra za křesťanskou demokracii (CDU), v interpelaci na dotaz poslanců Alternativy pro Německo (AfD) v parlamentu Bádenska-Württemberska.

Těchto 154 trestných činů je rozděleno následovně:

47 trestných činů ublížení na zdraví (z toho 22 nebezpečných ublížení na zdraví)

11 vyhrožování

2 loupeže

3 loupežná přepadení

1 převaděčství cizinců

Dále by měl gang být zodpovědný za nespecifikované množství případů krádeží, urážek, ale také držení dětské pornografie, drogových deliktů a přestupků proti zákonu o zbraních, píše Bild.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Strobl, ministr vnitra Bádenska-Württemberska

Nejvíc řádí sedmnáctiletý Chálil

Nejnebezpečnější je sedmnáctiletý Chálil H., považovaný za mimořádně brutálního a agresivního. Na začátku srpna napadl nožem rodinu na stuttgartské pěší zóně. Tři muže vážně zranil, jednoho dokonce kriticky. Při útoku ho doprovázel jeden z jeho bratrů.

Nezletilý na sebe upozornil již před tímto krvavým činem pro řadu trestných činů. Podle Focusu Online se jeho policejní spis hemží záznamy včetně ublížení na zdraví, poškození majetku, nátlaku, vyhrožování, loupeže, drogových deliktů, úvěrových podvodů a vyhýbání se placení jízdného.

Jeho bratr Edo je souzen za pokus o zabití. Na podzim roku 2023 spolu s dalšími třemi mladými muži ze Sýrie, Iráku a Íránu napadl skupinu lidí noži a mačetami.

Další bratr Mufíd, který seděl donedávna ve vězení za několik závažných trestných činů, od propuštění ohrožoval dvě dívky nožem a okradl je o mobilní telefon.

Podle deníku Bild jsou téměř všichni členové klanu policii známi a několik z nich je v současné době ve vazbě. Je nepravděpodobné, že by po propuštění dodržovali zákon.

„Místo toho je třeba se obávat, že dospívající a mladiství brutální bratři z rodiny budou dál šířit strach a hrůzu a pokračovat ve své zločinecké kariéře,“ tvrdí list.

Sociální pracovník: V takových případech kapitulujeme

Jak bezmocný je německý stát v boji proti takovým důsledkům migrace, ukazuje upřímné vyjádření sociální pracovnice, která zná spis rodiny H.

„To jsou případy, kdy kapitulujeme. Nezabírá žádná nabídka pomoci, žádný dialog, žádná hrozba. V určitém okamžiku prostě vypnete a necháte to na policii. S plným vědomím toho, že oni chtějí udělat pro změnu věcí nejméně,“ řekl sociální pracovník listu Reutlinger Generalanzeiger, jenž si v obavách z možné pomsty přál zůstat v anonymitě.

Deportace? Úřady mají svázané ruce

Také jiné úřady mají svázané ruce, pokud jde o možnou a v očích mnoha lidí naléhavě potřebnou deportaci vysoce kriminální rodiny. Je tomu tak proto, že problematičtí Syřané požívají v naší zemi ochrany, protože mají právo na pobyt v Německu.

Členům rodiny H. „úřady poskytly buď ochranu uprchlíků, nebo doplňkovou ochranu“, vysvětlil pro Focus Online Aniello Ambrosio, mluvčí ministerstva spravedlnosti a migrace v Bádensku-Württembersku.

Vzhledem k těmto skutečnostem vyvozuje mluvčí závěr, který se mnohým lidem i daleko za hranicemi Stuttgartu vůbec nebude líbit: „Deportace rodinných příslušníků není v současné době možná vzhledem k jejich právu na pobyt.“

Úkolem spolkové vlády, respektive Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky, je „zrušit stávající povolení k azylové ochraně“, uvedl mluvčí pro Focus Online.

Související články

Výběr článků

Načítám