Hlavní obsah

U chorvatského Splitu zuří rozsáhlý lesní požár

Plameny šlehají do několika metrů a jsou vidět na kilometry daleko. Rozsáhlý požár zachvátil oblast u chorvatského Splitu. Hoří přibližně 700 hektarů, včetně olivového háje. Evakuováni byli nejen obyvatelé vesnice Gornje Sitno, ale i některé hotely, píše web deníku Bild.

Požáry u SplituVideo: Reuters

Článek

Hasiči se domnívají, že požár způsobil blesk. Do boje se živlem bylo nasazeno pět hasičských letadel, 450 hasičů a 168 hasičských vozů. Situaci komplikuje počasí, v oblasti panují vysoké teploty a také vítr. „Požár je velmi rozsáhlý. Shořela oblast o rozloze 640 hektarů a plameny stále nejsou pod kontrolou,“ uvedl velitel Slavko Tucaković.

Silnice mezi Žrnovnicí a Srinjinem, stejně jako silnice ze Žrnovnice do Donje Sitno, byly dočasně uzavřeny. Policie vyzývá občany, aby na místo požáru nepřicházeli z vlastní iniciativy a dělali to, co jim hasiči řeknou.

Foto: Zrnovnica.hr, Reuters

Plameny se přiblížily nebezpečně blízko k místním obydlím, Žrnovnica, 27. srpna 2024.

Zvláště postiženy jsou vesnice Gornje Sitno a Sitno Donji. „Tady se už podařilo dostat plameny pod kontrolu a podařilo se zachránit domy,“ řekl Tucaković.

Požáry ale mají dopad na turistický ruch. V oblasti kolem Gornje Sitno a Sitno Donji je řada hotelů a prázdninových apartmánů. Podle tamějších médií řada turistů své rezervace zrušila, píše Bild.

Oheň je také viditelný na radaru NASA.

Foto: Zrnovnica.hr, Reuters

Požár v Žrnovnici nedaleko Splitu

Neobvyklé západy slunce na severu Evropy. Zbarvují je požáry v Kanadě

Věda a školy
Související témata:

Výběr článků

Načítám